Dana 14. listopada 2009. godine postavljanjem Jumbo plakata u pet hrvatskih gradova (Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Puli) započela je kampanja Pravo na rad bez diskriminacije, u organizaciji Lezbijske grupe Kontra.

Kampanja je dio projekta „Zajedno protiv LGBT diskriminacije na radnom mjestu“, financiranog od strane Europske komisije, koji je provela Lezbijska grupa Kontra u partnerstvu s institutom M. I. A. i udrugom Iskorak.

Fotografije koje su nastale u sklopu kampanje prikazivale su različita radna mjesta (banka, zubarska ordinacija, trgovina, kafić, škola, kazalište, itd.), a bile su sastavni dio plakata (jumbo i B2), letaka, rokovnika i kalendara kampanje.

Naljepnice za jumbo plakate s natpisima „Ne zapošljavamo pedere“ i „Ne zapošljavamo lezbe“, koje smo postavile naknadno s ciljem privlačenja pozornosti na ovaj problem, ukazuju na homofobiju prisutnu kod velikog broja poslodavaca u Hrvatskoj.

Originalna ideja kampanje bile su fotografije LGBT osoba na različitim radnim mjestima koje bi promovirale pravo na rad. Nažalost, zbog straha od diskriminacije unutar LGBT populacije, nismo bile u mogućnosti pronaći dovoljan broj osoba koje bi pozirale za fotografije svojim imenom i zanimanjem.

Prilikom prezentacije kampanje na tiskovnoj konferenciji naglasile smo da je 2007. godine agencija Puls (nezavisna agencija unajmljena od strane Kontre) provela istraživanje u Hrvatskoj (N = 800). 49 % ispitanika odgovorilo je da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti rad u javnim službama. Nadalje, 67 % ispitanika izjavilo je da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti rad s djecom u obrazovnom sustavu. Samo 28 % ispitanika nije pokazalo negativne stavove prema lezbijkama i gejevima.

Upravo iz tih razloga odlučile smo ukazati na probleme diskriminacije na radnom mjestu s kojima se lezbijke, gejevi i biseksualne osobe svakodnevno susreću.

U sklopu kampanje održale su se javne akcije dijeljenja promotivnih materijala kampanje koji sadržavaju informacije o radnim pravima lezbijki, gejeva i biseksualnih osoba u pet hrvatskih gradova – Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Puli.

Kampanja „Pravo na rad bez diskriminacije“ završila je 12. studenog 2009. godine tiskovnom konferencijom u Centru za ljudska prava te dijeljenjem promotivnih materijala u centru Zagreba.

Kampanja je popraćena velikim interesom medija, uključujući praćenje akcija u pojedinim gradovima od strane lokalnih medija. Otvorena je javna rasprava o radnim pravima lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, što je rezultiralo i većim brojem prijava diskriminacije na radnom mjestu udrugama u odnosu na prijašnje godine.