Trebaš knjigu? Film? Informaciju? Društvo? Dođi u LezBib! Imamo sve to. Više od 3000 knjiga, 100-njak filmova. I još ponešto- čaj, kavu, i brdo dobre volje za druženje! Članstvo je besplatno.

LezBib – biblioteka i arhiv otvoren je 13. travnja 2002. Nakon značajne donacije knjiga ženske organizacije Network East-West Women stvorena je ideja o lezbijskoj knjižnici. Prije nastanka LezBib-a Lezbijska grupa Kontra je posjedovala zbirku knjiga koja je bila smještena u Centru za ženske studije. LezBib u svom fondu ima oko 3000 knjiga koje obuhvaćaju LGBT teoriju (povijest, lezbijski feminizam, queer studije); praksu (zdravlje, priručnici, biografije, coming out priče, aktivizam, umjetnost, zakonodavstvo); književnost (poezija i proza), te desetak časopisa i 100-tinjak filmova (VHS i DVD). Na Kontrinim web-stranicama možete naći pretraživi katalog, kao i popis svih publikacija u LezBib-ovom fondu http://lezbib.kontra.hr/

Biblioteka i arhiv je otvoren LGBT osobama te svima ostalima zainteresiranima.

Knjižnice u Hrvatskoj imaju u svojim fondovima izuzetno mali broj knjiga s LGBT tematikom, što ukazuje na neosjetljivost za naše specifične potrebe i probleme, te na taj način prešutno diskriminiraju LGBT populaciju.

Pravo na informaciju je jedno od temeljnih ljudskih prava. Imajući u vidu izuzetno osjetljiv i diskriminatorni položaj lezbijki u Hrvatskoj, zbog kojeg mi najčešće živimo u izolaciji, izuzetno je važno da postoji mjesto na kojem možemo dobiti sve relevantne informacije i publikacije uz zajamčenu anonimnost. Knjižnicom želimo stvoriti sigurni prostor prvenstveno za lezbijke, kao i pružiti informacije, publikacije i filmove LGBT populaciji, te svima ostalima zainteresiranima.

Našom knjižnicom želimo pružiti priliku za širenje znanja, upoznavanje drugih lezbijki i zabavu.

Pozivamo te da dođeš!

Članstvo je besplatno!

Posudba – 2 naslova
Rok posudbe – knjige 30 dana, filmovi 2 tjedna

Kontakt:
kontra@kontra.hr
098/238 308

Radno vrijeme: radnim danom od 11-16h.