Dvojica amerčkih vojnika brutalno su pretučena u klubu Opera u Zadru nakon što su prema napisima iz medija «otvoreno pokazali da su homoseksualci».

U članku objavljenom na Zadarski.hr navedeno je da se “traže napadači zbog narušavanja javnog reda i mira, što je u domeni prekršaja, no istraga će pokazati je li u fizičkom napadu na tamnopute gej vojnike bilo elemenata zločina iz mržnje, odnosno kaznenog djela.”

Naglašavamo da opis djela iz medija jasno upućuje da je policija trebala odmah uputiti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu ili podnijeti izvješće o događaju kako bi državni odvjetnik inicirao provođenje istrage odnosno pokrenuo adekvatni kazneni postupak. Inkriminacija da bi se u ovom trenutku radilo o prekršaju, pokazuje da tijela državne vlasti nemaju namjeru procesuirati počinitelje adekvatno, u kaznenom postupku zbog nasilja iz mržnje. Prekršajni postupak zbog načela ne bis in idem može onemogućiti provođenje kaznenog postupka i sankcioniranje nasilja iz mržnje sukladno Kaznenom zakonu.
Upozoravamo na gorući problem pogrešnog kvalificiranja nasilja iz mržnje i tretiranja ovih posebno društveno opasnih kaznenih djela u prekršajnoj sferi poput vožnje u tramvaju bez karte. Nasilje iz mržnje se većiniski (ako uopće) tretira u prekršajnoj sferi, što često rezultira institucionalnim nasiljem nad žrtvom; odbacivanjem i takvih prekršajnih prijava ili sramotnim i ponižavajućim presudama prema kojima počinitelji trebaju platiti novčane kazne od 200-300 HRK ili se ispričati žrtvi. Tenutno je više takvih slučajeva u kojima žrtve traže zaštitu svojih temeljnih ljudskih prava pred Europskim sudom jer zaštitu nisu dobile u Hrvatskoj.

Nasilje je ozbiljan problem u Hrvatskoj, osobito prema pripadnicima manjina i ono je unazad više godina u ozbiljnoj eskalaciji zbog neadekvatne reakcije državnih institucija.
Zločini počinjeni iz mržnje posebno su opasni za društvo zbog narušavanja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava te vladavine prava.

Izostanak reakcije i sankcioniranja takvih slučajeva od strane nadležnih institucija rezultira negativnom porukom žrtvama i počiniteljima takvih djela ali i društvu općenito.
Trebamo li podsjećati vlast da ima odgovornost jednako štititi sve građane i građanke od nasilja i da je njen zadatak boriti se protiv mržnje i predrasuda koje dovode do viktimizacije?

Tražimo od državnih institucija:
• od policije da hitno pronađu i privedu sve počinitelje napada na američke vojnike zbog njihove spolne orijentacije;
• od policije odnosno Općinskog državnog odvjetništva da pokrenu kaznene postupke protiv svih počinitelja u vezi sa zločinom iz mržnje nad LGBT osobama;
• od premijera, ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa da odmah javno osude napade i diskriminaciju LGBT osoba i poduzmu jasne korake kako bi stali na kraj eskalaciji nasilja nad LGBT osobama u Hrvatskoj;
• od Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da prati postupak;
• donošenje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama;
• uvođenje sustavne edukacije za policiju, državna odvjetništva i sudove na ovu temu.

Budući da se u ovom slučaju radi o američkim vojnicima također apeliramo na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država da prate ovaj postupak i pruže adekvatnu podršku žrtvama nasilja iz mržnje.

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra