Lezbijska grupa Kontra članica je Platforme za reproduktivna prava. U subotu, 19. listopada u 10 sati dođite na Trg kralja Tomislava u Zagrebu na prosvjed „PRAVDA ZA DJEVOJČICE!“, u znak podrške svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju adekvatnu zaštitu. Povod prosvjeda je puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za opetovano silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana. Puštanjem osumnjičenika za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo žrtve.

Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sustava koji nasilje podržava. Nekažnjavanje zločina je zločin!

Zahtijevamo:

1. hitno premještanje sudskog procesa iz Zadra da se osiguraju uvjeti za pravično suđenje!

2. sveobuhvatan i na znanstvenim činjenicama utemeljen odgoj za ravnopravnost spolova koji će ovo društvo učiniti * društvom jednakih mogućnosti za sve! Odgajajmo dječake da poštuju žene! Odgajajmo djevojčice da poštuju sebe!
3. javno financiran cjelovit sustav podrške žrtvama nasilja! Da u državnom proračunu za slijedeću godinu BUDE dovoljno novaca za sva potrebna savjetovališta i sve mjere zaštite za sve žrtve seksualnog nasilja!

4. hitno upućivanje izmjena Kaznenog zakona u saborsku proceduru i njegovo usvajanje kako bi se postrožile kazne i konačno ukinula kategorija spolnog odnošaja bez pristanka. Jer silovanje je silovanje, a silovanje * je zločin!

Dođite na prosvjed, stanimo zajedno u zaštitu žrtve, u zaštitu svih budućih žrtvi! #pravdazadjevojčice
______________________________________________________

Prosvjedi u ostalim gradovima:

Split – ispred Županijskog suda,10 sati
Rijeka – Kont, 11 sati
Osijek – Trg slobode (ispod jedra), 10 sati
Pula – Trg Portarata, 11 sati
Varaždin – Trg kralja Tomislava, 18 sati
Labin – Sportski centar Franko Mileta, 12:30
Korčula – Trg pomirenja, 10 sati

Sve građanke i građane podržavamo i potičemo da održe prosvjed #pravdazadjevojčice u svom gradu, a o svakom takvom prosvjedu obavještavat ćemo vas na ovom eventu i na našim FB stranicama.

P.S. Svi koji sudjeluju u organizaciji prosvjeda rade potpuno volonterski, no neke troškove poput struje, najma razglasa, hitne službe i dr. ne možemo izbjeći.

Okvirna procjena je da će sve koštati oko 10.000 kn, a sav ostatak će se preusmjeriti u fond#spasime za pomoć žrtvama nasilja. Donirati možete putem doniralice na: http://bit.do/pravdazadjevojcice ili uplatom na Zaklada SOLIDARNA, Trg kralja P. Krešimira IV 2, Zagreb, IBAN: HR7323900011100948072, opis plaćanja: “Za prosvjed”, SWIFT: HPBZHR2X.

Hvala vam od ❤️

Platforma za reproduktivna prava
Inicijativa #spasime
Ženska soba – Centar za seksualna prava
Zaklada SOLIDARNA/Fond #SPASIME