SVIM MEDIJIMA, 13.10.2014.
Srpski demokratski forum, Lezbijska grupa Kontra i Udruga žena Romkinja Bolja Budućnost pozivaju Vas na okrugli stol s temom “Sankcioniranje nasilja iz mržnje u hrvatskom zakonodavstvu i praksi” koji će se održati 15. listopada 2014. u prostoru Srpskog demokratskog foruma, Draškovićeva 25, Zagreb, od 10:00 do 11:30 sati. Na okruglom stolu ćemo raspravljati o sankcioniranju nasilja iz mržnje prije i nakon usvajanja novog Kaznenog zakona, a u svjetlu izrade Konačnog prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona od strane Ministarstva pravosuđa i njegovog upućivanja u saborsku proceduru.

Okrugli stol organiziraju zajedno tri udruge koje se bave direktnim radom s korisnicima –pripadnicima nacionalnih i etničkih manjina i LGBT osobama. Na okruglom stolu će svaki predstavnik ili predstavnica udruge predstaviti slučajeve iz prakse vezano za ovu temu.

Nakon toga će odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić predstaviti prijedloge amandmana s ciljem boljeg sankcioniranja nasilja prema manjinskim društvenim skupinama.  

Na okrugli stol su pozvani predstavnici državnih institucija – Ministarstva pravosuđa, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ureda za ravnopravnost spolova, Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ureda Pučke pravobraniteljice, Vrhovnog suda, Hrvatskog sabora, Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Odbora za ravnopravnost spolova.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Ljubo Manojlović,
Izvršni direktor Srpskog demokratskog foruma

Ramiza Memedi,
Udruga žena Romkinja Bolja budućnost