SVIM MEDIJIMA, 24.lipnja 2014.

Poštovane/-i,
obraćamo vam se vezano za Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu koji se nalazi danas na sjednici Vlade.
Podsjećamo da su državne institucije – Hrvatski sabor i Ustavni sud svojim neodgovornim ponašanjem prošle godine dopustile da se o pitanju manjinskih ljudskih prava raspiše referendum.
Vlada je nastavila provoditi diskriminativnu politiku spram istpospolnih obitelji, tertirajući pitanje zaštite istospolnih obitelji kroz poseban prijedlog zakona – Prijedlog Zakona o životnom partnerstvu te izuzimajući posvajanje djece iz Prijedloga.

Oštro osuđujemo politiku Vlade koja je diskriminativna i segregacijska prema istospolnim parovima, te je u prvom redu vođena političkim kalkulacijama vodeće stranke.

Lezbijska grupa Kontra uputila je Ustavnom sudu još 2012. godine prijedlog za ocjenu ustavnosti Obiteljskog zakona s obzirom na zaštitu obiteljskog života istospolnih obitelji. Danas, nakon usvajanja novog Obiteljskog zakona smo podnijelei poseban podnesak kojim smozatražile očitovanje Ustavnog suda vezano za novi Obiteljski zakon u kontekstu presuda Europskog suda za ljudska prava.

Podsjećamo, Europski sud za ljuska prava jasno je zauzeo stav vezano za brojna pitanja diskriminacije istospolnih parova, uključujući najnoviju presudu koja se tiče posvajanja djece iz 2013. godine protiv Austrije.

Još jednom tražimo od državnih institucija da preuzmu odgovornost za zaštitu ljudskih prava LGBT osoba u Hrvatskoj.

Ukoliko državne institucije ne ukinu diskriminaciju istospolnih parova, građani i građanke koji žive u istospolnim zajednicama bit će primorani obraćati se Europskom sudu za ljudska prava kako bi ostvarili zaštitu svojih prava.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras, koordinatorica Kontre

Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta

Nela Pamuković, za Žensku mrežu Hrvatske