Obraćamo vam se vezano za napade na LGBT aktivista i voditelja javnog okupljanja Split Pride 2013., Antu Beusa te sve učestalije napade na pripadnike LGBT zajednice. 
 
Naime, ovu subotu oko 14 sati grupa muškaraca je fizički napala g. Beusa i njegovog prijatelja u Splitu, nedaleko od zgrade u kojoj živi. Napadači su im da će ih ubiti, vrijeđali ih po osnovu spolne orijentacije i prijetili im da ne prijavljuju napad policiji. G. Beus je zadobio tjelesne ozljede zbog udaraca šakom u glavu te je zatražio hitnu medicinsku pomoć. Prijavio je napad policiji i LGBT pravnom timu Kontre.

Policija je do sada kvalificirala gore navedene događaje samo kao kazneno djelo prijetnje iz članka 139. stavka 2. Kaznenog zakona, propuštajući uzeti u obzir da se radi o djelu počinjenom iz mržnje. 
S obzirom na navedeno, pozivamo policiju da označi djelo kao ozbiljnu prijetnju počinjenu iz mržnje, činjenično i pravno opisano u članku 139. stavku 2. i 4. Kaznenog zakona, te da progon pokrene po službenoj dužnosti. 
 
Nadalje, iz medicinske dokumentacije sasvim jasno proizlazi kako je došlo do tjelesnog ozljeđivanja g. Beusa. Zbog toga zahtjevamo od policije da kaznena prijava protiv počinitelja bude podnesena i zbog kaznenog djela iz članka 117 st. 2. Kaznenog zakona – tjelesna ozljeda nanesena iz mržnje, te da kazneni progon pokrene po službenoj dužnosti.
 
Zahtjevamo od državnih institucija da odlučno reagiraju i identificiraju i kazne sve počinitelje napada na g. Beusa. Tražimo da oni počinitelji koji su kontinuirano ponavljali napade na g. Beusa zbog njegovog zalaganja za ljudska prava LGBT osoba budu posebno kažnjeni. 
 
Ovom prilikom naglašavamo da u posljednje vrijeme bilježimo sve učestalije napade na pripadnike LGBT zajednice, osobito u Splitu, ali da ti napadi nisu prijavljivani policiji. LGBT osobe u većini slučajeva ne prijavljuju napade zbog straha i nepovjerenja u pravni sustav i policiju. 
 
Također, ovaj kao i neki slični događaji ukazuju na veliku pogrešku zakonodavca koji je u novom Kaznenom zakonu posve ukinuo kazneno djelo nasilničkog ponašanja, a čime će brojni nasilnici na ulicama hrvatske  ostati nesankcionirani.  U konkretnom slučaju, sudionici splitskog napada koji nisu izravno udarili ili zaprijetili, ali su bili uključeni u napad, ostat će kazneno nesankcionirani. Propust zakonodavca  posljedično ne štiti građane od nasilničkog ponašanja što je neprimjereno društvenoj opasnosti djela.
 
Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu.
Srdačan pozdrav,
 
Sanja Juras, Ljubomir Mateljan, 
koordinatorica LGBT pravnog tima Kontre koordinator Rišpeta