SVIM MEDIJIMA, 9 lipnja 2013.

Poštovane/-i,
Jučer je održan treći Split Pride. Ovo je bio prvi Split Pride kojeg je uz organizacije Kontra i Iskorak organizirala novosnovana splitska udruga za zaštitu prava LGBT osoba, Rišpet.  Split Pride je imao velik broj sudionika, kao i prošle godine, kao i podršku organizacija za ljudska prava iz hrvatske i inozemstva.
Grad Split je u potpunosti podržao Split Pride ove godine. Na dan Pridea podignuta je zastava duginih boja na mjestu gdje inače stoji zastava grada, na štandarcu na Pjaci. Splitski gradonačelnik stao je na čelo Split Pride-a i održao pozdravni govor. Također, gradonačelnik je najavio podršku otvaranju prvog LGBT centra u ovom dijelu Hrvatske.

Split Pride je javni prosvjed čiji cilj je ukazati na kršenje ljudskih prava LGBT osoba. Zahtjev ovogodišnjeg Split Pridea, usmjeren prema državnim institucijama, je bio da se istospolnim obiteljima pruži potpuna ravnopravnost, da postojeće institucije braka i izvanbračne zajednice budu dostupne istospolnim parovima na jednaknačin kao heteroseksualnim parovima. Sukladno tome, slogan ovogodišnjeg Split Pridea je bio “Potpuna ravnopravnost”.
Nova Vlada je prošle godine najavila izmjene zakonodavstva vezano za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova. Nadležnost za ove zakonske izmjene dana je Ministarstvu uprave, a ne resornom Ministarstvu socijalne politike i mladih, te je najavljeno da one neće biti dio novog Obiteljskog zakona što je samo po sebi negativna poruka i diskriminativno postupanje, a otvara i mogućnost izostanka reguliranja određenih prava za istospolne obitelji.
U listopadu prošle godine sudjelovali smo na sastanku radne skupine pri Ministarstvu uprave vezano za obiteljski život istospolnih parova. Tada smo predložili da se vodstvo nad radnom skupinom dodjeli resornom Ministarstvu socijalne politike i mladih te da se zaštita obiteljskog života istospolnih parova regulira ravnopravno i kroz Obiteljski zakon.Naš prijedlog nije prihvaćen i dano je u zadatak ministarstvima različitih resora da rade liste prava koje je potrebno regulirati posebnim zakonom.
Udruge Kontra i Iskorak uključile su se također u javnu raspravu vezano za izradu novog Obiteljskog zakona prošli tjedan, te smo ponovo dostavili svoje primjedbe Ministarstvu socijalne politike i mladih.
Trećem Split Pride-u prisustvovalo je dvoje ministara – ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić i ministar uprave Arsen Bauk. Oboje ministara je sudjelovalo u povorci, te su čak nosiliglavni transparent sa sloganom “Potpuna ravnopravnost”.
Smatramo da je pozitivno da predstavnici Vlade dolaze na prosvjede i slušaju poruke prosvjednika, ali je neobično da sami nose slogane sa zahtjevima upućenim upravo njima. Nakon takvog čina bilo bi logično bar očekivati ispunjenje zahtjeva. Međutim, nakon završetka prosvjedne poruke i govora, ministar uprave izjavio je za HTV Dnevnik “Sama činjenica da taj zakon radi Ministarstvo uprave a ne Ministarstvo socijalne politike koje je nadležno za pitanja obitelji pokazuje dakle da Vlada u ovom trenutku neće to u potpunosti izjednačiti s obitelji.”
Izjava ministra uprave u kojoj se referira na istospolne obitelji kao «to»,iskazujući ponovo stav Vlade da takvim obiteljima neće omogućiti zakonsku ravnopravnost je krajnje zabrinjavajuća i potvrđuje politiku Vlade koja je diskriminativna.
Nakon gotovo 10 godina postojanja posebnog zakona (Zakon o istospolnim zajednicama je usvojen još 2003) koji se pokazao kao izrazito loša praksa jer ne pruža istospolnim obiteljima praktički nikakva prava,vrijeme je da državne institucije osiguraju adekvatnu zaštitu obiteljskog života istospolnim obiteljima kroz Obiteljski zakon.Pravo na zaštitu obiteljskog života je jedno od temeljnih ljudskih prava i ono ne smije biti uskraćeno nikome, osobito ne manjinama. Prava koja ulaze u zaštitu obiteljskog života ne smiju biti predmet popisa i kalkulacija državnih institucija, već trebaju biti dostupna svima jednako, bez diskriminacije.
Još jednom poručujemo Vladi: «Mi smo građani i građanke Republike Hrvatske, naše obitelji su obitelji i mi očekujemu jednaku zaštitu i postupanje od državnih institucija kao i većinski dio populacije.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
koordinatorica Kontre

Edo Bulić,
koordinator Iskoraka

Ljubica Lipanović,
koordinatorica Rišpeta