16. svibnja 2013.
Reakcija na verbalne napade na LGBT osobe u Splitu od strane osoba koje prikupljaju potpise za referendum

Jučer oko 20 sati javio nam se jedan od volontera Split Pride-a. Dok je prolazio Rivom osobe koje su prikupljale potpise za referendum koji je ocjenjen neustavnim od strane Vlade jer je usmjeren protiv ljudskih prava LGBT osoba, počele su vikati prema njemu «Pederčino!», kao i druge uvredljive i prijeteće stvari i pokazivati prema njemu.

Naš volonter se brzo udaljio iz straha i pozvao policiju. Policija je zaprimila prijavu i pokrenula istragu kako bi pronašla počinitelje.
Napominjemo da nam je već dojavljeno nekoliko sličnih slučajeva u Splitu, pa su tako osobe koje prikupljaju potpise za tu istu inicijativu verbalno napale dvije djevojke.  
Smatramo da je stvaranje ovakve atmostfere netolerancije, koja na kraju eskalira i homofobičnim napadima (za sada srećom samo verbalnog karaktera) krajnje neprihvatljivo.
Masovna mobilizacija građana protiv jedne društvene skupine, te otvoreni napadi na LGBT osobe sa štandova na kojima se promovira mržnja zaslužuju otvorenu osudu i građana i građanki koji žele da se u zemlji u kojoj žive poštuju ljudska prava i državnih institucija koje trebaju preuzeti i kažnjavanje nasilnih incidenata.
Budući da je poznato i vrijeme i mjesto incidenta, a osobe koje su sakupljale potpise rade za navedenu incijativu, očekujemo da će počinitelji biti brzo pronađeni i adekvatno kažnjeni.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Zoran Dominković, koordinator Iskoraka

Ljubomir Mateljan, koordinator Rišpeta