SVIM MEDIJIMA
15. siječnja 2013.
Presuda suda u Strasbourg-u: Vjerska uvjerenja ne mogu biti opravdanje za diskriminaciju istospolnih parova

Danas je Europski sud za ljudska prava presudio kako vjerska uvjerenja ne mogu opravdati suprostavljanje pravima istospolnih parova. Britanski zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije to je i potvrdio.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourg-u ispitao je četiri slučaja prezentirana od strane Kršćana, uključujući dva u kojima se tvrdilo kako njihova uvjerenja dopuštaju mogućnost odbijanja pružanja usluge istostpolnim parovima.

U prvom slučaju, Lillian Ladele bila je državna matičarka u Londonu. Ona je smijenjena jer je odbila vršenje dužnosti sklapanja civilnog braka za istospolne parove, nakon što je to postalo legalno,  2005. godine.  Tvrdila je da je diskriminiran zbog svoje vjere.

Sud je presudio kako diskriminacija nije postojala, te da su britanski sudovi – koji su potvrdili njenu smjenu – odredili  pravu ravnotežu između njenog  prava na slobodu vjeroispovijesti i prava istospolnih parova da ne budu diskriminirani.

U drugom slučaju, Gary McFarlane bio savjetnik u pružanje psiho-seksualne terapije za parove. On je smijenjen zbog odbijanja rada s istospolnim parovima, tvrdeći to nije u skladu s njegovim uvjerenjima. Sud je jednoglasno presudio kako nije došlo do povrede njegovog prava na slobodu vjere.   

Komentirajući ovu presudu, zatupnica Sophie in’t Veld, Podpredsjednica Europskog parlamenta za LGBT prava, je izjavila: “Ovom presudom, sud je utvrdio da je sloboda vjeroispovijesti pravo pojedinca. Nedvosmisleno je da to nije kolektivno pravo na diskriminaciju LGBT osoba, žena, ljudi druge vjere ili životnih stavova.”

“Vjerska sloboda nije razlog za izuzeće od zakona. Sud je uvjerljivo pokazao da se načelo jednakosti i jednakog postupanja ne može zaobići  jednostavnim pozivanjem na religiju. “

Zastupnik Michael Cashman, Dopredsjednik Europskog parlamenta za LGBT, dodao je: “Britanski zakon s pravom štiti LGBT osobe od diskriminacije i ne postoji izuzeće za vjernike. Religija i vjerovanje su duboko privatne i osobne, te nikada ne bi trebale biti korištene za smanjenje prava drugih. “

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,  
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra        

 

                                                                  
Edo Bulić,
koordinator Iskoraka