SVIM MEDIJIMA
6. siječnja 2013.

Poštovane/-i,
obraćamo Vam se kako bismo upozorile/-i na skandalozno i protupravno postupanje policije u Splitu.
Naime, jučer u subotu 5. siječnja 2013. godine trebao se održati četvrti «plesnjaQ» – party u organizaciji LGBT zajednice iz Splita. Radi se o jednoj od aktivnosti koje su nedavno pokrenute (uz projekcije filmova, kulturne i sportske aktivnosti) i imaju veliki značaj za osnaživanje LGBT zajednice u Splitu.

Jučer je policija bez razloga uznemiravala sudionike na način da su policijski službenici u dva navrata (iza 21 sat i iza 22 sata) dolazili na mjesto gdje se «plesnjaQ» održavao i tražili da se glazba stiša, te legitimirali organizatore, iako je glazba u okolnim kafićima bila glasnija i nije bilo razloga za takvo postupanje. Na kraju oko 23.30 sati su policijski službenici ponovo došli i zatražili da se prostor isprazni govoreći organizatorima «mi ćemo ljude potjerati ili ćete vi», iako prostor u kojemu se party održavao ima dozvolu rada do 1 sat ujutro, te unatoč činjenici da glazba nije bila glasnija od uobičajenog i nije bilo remećenja javnog reda i mira.    

Naglašavamo da je izrazito važno za sve diskriminarane skupine da imaju sigurne prostore za okupljanja, te da uloga policije treba biti da štiti građane i građanke od diskriminacije i nasilja, a ne da vrši opresiju nad već marginaliziranim skupinama.

Zbog svega navedenog zatražit ćemo očitovanje o postupanju od Policijske uprave Splitsko Dalmatinske županije. Također, odmah ćemo o svemu obavijestiti i Ministarstvo unutarnjih poslova budući da i od ranije postoji neprofesionalno postupanje policije u Splitu u slučaju nasilja nad pripadnicima LGBT zajednice. Zatražit ćemo sankcije protiv odgovornih policijskih službenika.

Srdačan pozdrav,     
Sanja Juras, koordinatorica Kontre    
Edo Bulić, koordinator Iskoraka