Lezbijska grupa Kontra i Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina pozivaju Vas na diskusiju o javnom zagovaranju o zaštiti obiteljskog života istospolnih parova koja će se održati 19.11.2012. s početkom u 17:30 sati u prostorijama Zelene akcije, Frankopanska 1.
Kontra i Iskorak se od 2002. godine bave javnim zagovaranjem za ravnopravnost istospolnih obitelji. Zadnjih deset godina tražimo zakonsku zaštitu za naše obitelji kroz Obiteljski zakon i jednakost u pravima koja su dostupna heteroseksualnim obiteljima kroz institucije braka i izvanbračne zajednice.

Trenutno je u izradi novi Zakon koji bi regulirao prava istospolnih parova. Vlada RH odlučila je da će nadležno ministarstvo za izradu Zakona biti Ministarstvo uprave. Slijedom toga, Ministarstvo uprave osnovalo je radnu skupinu za izradu Zakona te je pozvalo Kontru i Iskorak kao organizacije civilnog društva za zaštitu prava LGBT osoba da daju komentare vezano za izradu novog Zakona.

Zbog velikog interesa LGBT osoba za izradu novog Zakona koji bi regulirao prava istospolnih parova te zbog relativno malo informacija koje LGBT osobe imaju o procesu donošenja istog Zakona organiziramo diskusiju na kojoj će predstavnici Kontre i Iskoraka predstaviti tijek javnog zagovaranja za ravnopravnost istospolnih obitelji unazad deset godina te upoznati sudionike diskusije s procesom donošenja novog Zakona.

Pozivamo sudionike diskusije da se svojim prisustvom i komentarima uključe u proces donošenja novog Zakona koji bi regulirao prava istospolnih parova.

Za sudionike diskusije pripremili smo prateću dokumentaciju, koju možete skinuti na svoje računalo u .pdf formatu, kako slijedi:

Zakoni, prijedlozi Zakona te izvješće Hrvatskog Sabora
1. Zakon o istospolnim zajednicama (http://bit.ly/THT4R6)
2. Prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu (http://bit.ly/RYttHD)
3. Izvješće Odbora za ravnopravnost spolova o prijedlogu ZRP-u (http://bit.ly/RYtCuu)
4. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona (http://bit.ly/THTNls)
5. Obiteljski zakon (http://bit.ly/RYtFqc)

Službene bilješke sa sastanaka radne skupine za izradu novog Zakona
1. Službena bilješka_05.09.2012 (http://bit.ly/THTRBx)
2. Službena bilješka_18.10.2012. (http://bit.ly/RYtKu6)

http://www.facebook.com/events/441266929266756/