ZA MEDIJE, 23.10.2012.

21. listopada  2012. godine završena je 16. godišnja konferencija ILGA Europe u Dublinu.  235 lezbijki, gejeva, biseksualnih, transeksualnih i interseksualnih (LGBTI) aktivista, visokopozicionirani europski i irski političari te predstavnici drugih organizacija iz 42 zemlje okupilo se u Dublinu u razdoblju od 18. do 21. listopada 2012.,  na najvećem godišnjem događaju na kojem se raspravlja o LGBTI pravima u Europi.
Sudionici konferencije vodili su niz konstruktivnih rasprava na temu „Unapređenje LGBTI jednakosti u gospodarski  izazovnim vremenima“, kao i o drugim bitnim pitanjima tijekom četiri konferencijska dana.

Martin K.I. Christensen, supredsjedatelj ILGA Europe Izvršnog odbora rekao je:
„Rasprave na koferenciji ukazale su kako aktualna gospodarska kriza predstavlja neprijeporne izazove za unapređenje ljudskih prava i jednakosti, uključujući ljudska prava LGBTI osoba. Kriza je također plodno tlo za ekstremnu i populističku retoriku koja stvara manje povoljnu političku klimu. To vidimo na razini europskih institucija kao i na nacionalnoj i lokalnoj razini.
Međutim, unatoč izazovnoj situaciji,  sudionici su prepoznati načine kako krenuti naprijed. Postalo je jasno kroz naše rasprave kako se potreba  za ravnopravnošću i različitošću treba ponavljati više nego ikad.  Naš pokret mora biti proaktivan i aktivno uključen, naročito sada,   kako bi se osiguralo da pitanja ljudskih prava ne budu uklonjena ili izgurana s  liste prioriteta pod izgovorima kako je “više bitnih  gospodarskih pitanja” s kojima se treba ponajprije pozabaviti. Jednakost i socijalna pravda nisu luksuz, oni su bitne komponente gospodarskog oporavka.”
Gabi Calleja, supredsjedateljica ILGA Europe Izvršnog odbora dodala je:
“Kao i obično, naša Konferencija ima za cilj poduprijeti nacionalne LGBTI organizacije i olakšati dijalog između civilnog društva i vlasti.  Jako smo sretni što je ovogodišnja  Konferencija okupila nekoliko irskih LGBTI organizacija.
Također smo sretni zbog činjenice da nam je prisutnost ILGA-Europe u Irskoj  omogućilo pokazati svoju solidarnost i podršku  Irskoj trans zajednici i ukazati na nejednakost i diskriminaciju s kojom su suočeni trans ljudi. Naša  „Karta duginih boja Europe“  pokazuje kako,  dok zemlja dobro napreduje po pitanju LGB ljudskih prava, kada su u pitanju ljudska prava trans osoba, Irska ima još puno posla. Tijekom konferencije, ovo pitanje je privuklo dosta pažnje i interesa medija, te se  nadamo kako će  ova rasprava  doprinijeti usvajanju zakona o rodnom priznavanju  koji u potpunosti poštuje standarde ljudskih prava. “
Tijekom godišnje konferencije, predstavnici organizacija članica ILGA Europe izabrali su nove članove u Izvršni odbor ILGA Europe. Pet novih članova koji su izabrani za dvogodišnji mandat su:
• Gabi Calleja (Malta)
• Joyce Hamilton (Nizozemska)
• Miroslawa Makuchowska (Poljska)
• Pierre Serne (Francuska)
• Brian Sheehan (Irska)
Konstantina Kosmidou (Grčka) i Yuri Guaiana (Italija) izabrani su kao rezervni članovi Izvršnog odbora.
Ostalih pet članova Izvršnog odbora ILGA Europe za sljedeću godinu su:
• Louise Ashworth (Velika Britanija)
• Martin K.I. Christensen (Danska)
• Paulo Côrte-Real (Portugal)
• Sanja Juras (Hrvatska)
• Tanja Lehtoranta (Finska)
Maria Sjodin (Švedska) i Martin K.I.  Christensen (Danska) izabrani su kao kao članovi ILGA World Izvršnog odbora na period od dvije godine.
Na konferenciji je izabrana Riga (Latvija) kao grad-domaćin ILGA Europe godišnje konferencije 2014. godine.

Ovogodišnja konferencija organizirana je u suradnji s Organizacijskim odborom: Dublin ILGA Europe konferencija 2012. godine koji se sastoji od irskih nacionalnih i regionalnih lezbijskih, gej, biseksualnih i transrodnih organizacija; GLEN,BelongTo, TENI, LinC, The Cork Gay Project, Dundalk Outcomers, Marriagequality, Outhouse, LGBT diversity,The NLGF  i  Dublin Pride.
Grad domaćin sljedeće ILGA Europe godišnje konferencije 2013. godine biti će Zagreb. Konferencija će biti organizirana u suradnji s organizacijama Kontra i Iskorak.

Sanja Juras
koordinatorica Kontre

Edo Bulić
koordinator Iskoraka