10.4.2012.

Poštovane/-i,
prema našim saznanjima gospodin Željko Hutinski, redovni profesor na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, unaprijeđen je od strane tamošnjeg Fakultetskog vijeća u status redovnog profesora u trajnom zvanju. Odluka je potvrđena od strane Sveučilišta u Zagrebu.
Prije donošenja te odluke, udruge Kontra i Iskorak uputile su dopis rektoru Sveučilišta u Zagrebu g. Aleksi Bjelišu  kako bi mu skrenule/-i pažnju  na činjenicu da se radi o  osobi koja je vršila uznemiravanje na osnovu spolne orijentacije prema gospodinu Dariju Krešiću, višem asistentu na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, a koji danas vodi sudski postupak zbog diskriminacije protiv te ustanove.

Podsjećamo, gospodin Krešić se obratio udrugama Kontra i Iskorak prvi puta 2009. g. zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe  Željka Hutinskog.

Kolege i nadređeni su ponavljano iznosili šale i opaske kojima su se ismijavali sa spolnom orijentacijom  gospodina Krešića. Nakon dopisa koji je naš odvjetnik uputio upravi  Fakulteta organizacije i informatike, profesori  Kliček i  Hutinski  pismeno su se ispričali zbog uznemiravanja.  Nakon toga, g. Krešić je očekivao normalizaciju odnosa na Fakultetu, međutim upravo suprotno se dogodilo.  Dario Krešić, koji se nakon stjecanja doktorata na Sveučilištu u Erlangenu – jednom od vodećih njemačkih sveučilišta – kao znanstvenik-povratnik zaposlio na  Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu,  od tada je od strane uprave Fakulteta sustavno sprečavan u redovnom napredovanju na radnom mjestu.

Dr.sc. Krešić podnio je stoga antidiskriminacijsku tužbu pred Općinskim sudom u Varaždinu protiv Fakulteta organizacije i informatike, a kojoj su se kao umješači pridružile udruge Kontra i Iskorak te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Tužba protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu je prva tužba takve vrste  u Hrvatskoj, što je izuzetno važno jer građani  često zbog straha od gubitka radnog mjesta ne prijavljuju diskriminaciju na radnom mjestu. Nažalost, jednako kao što dosadašnji postupak pred sudom u Varaždinu (u kojem je jedna sutkinja već izuzeta s rada na slučaju) iznova potvrđuje  da u hrvatskom pravosuđu vlada homofobija, tako  sada unapređivanje g. Hutinskog te izostanak bilo kakve javne reakcije Sveučilišta na  diskriminaciju na Fakultetu organizacije i informatike ukazuju i na homofobiju koja vlada i na Sveučilištu.  
 
Kao organizacije koje se zalažu za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije udruge Kontra i Iskorak pozvale su rektora Bjeliša kao predsjednika Senata Sveučilišta u Zagrebu da odgodi odlučivanje o unapređenju g. Hutinskog za vrijeme trajanja navedenog sudskog postupka, a posebno u situaciji kada Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu uporno ustraje u svom diskriminatornom i protupravnom djelovanju te odbija zaključiti još prije više od dvije godine započeti postupak redovnog napredovanja g. Krešića u zvanje docenta.

Unatoč upozorenjima nevladinih organizacija za zaštitu prava LGBT osoba, Sveučilište je odlučilo unaprijediti počinitelja diskriminacije, dok žrtva diskriminacije i dalje ne može napredovati.  

Također ističemo kako je, nakon podnošenja tužbe, Fakultet organizacije i informatike  pokrenuo etički postupak protiv g. Krešića, dakle pokrenuo je postupak protiv žrtve diskriminacije, ali isti nije pokretao protiv počinitelja diskriminacije.

Sveučilište je, nakon žalbe g. Krešića na takav postupak,  imenovalo komisiju vezano za ovaj postupak. Međutim, nikakav zaključak, čak ni pozitivnu poruku općenito vezano za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije, godinu dana od imenovanja komisije Sveučilište nije uputilo javnosti. Sveučilište također nije reagiralo na prijedlog g. Krešića da se ispita diskriminatorno djelovanje gospodina Tihomira Hunjaka, tadašnjeg dekana Fakulteta organizacije i informatike.

Navedeni postupci jasno govore o homofobiji unutar Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilište je pokazalo da nije spremno obračunati se s diskriminacijom u svojim redovima te praktično djelovati u skladu sa svojim Etičkim kodeksom, Statutom kao i Europskom poveljom o istraživačima.

Zbog svega navedenog, udruge Kontra i Iskorak organiziraju javnu akciju pod nazivom «STOP diskriminaciji na Sveučilištu». U petak, 13. travnja 2012. godine u 10 sati razvit ćemo transparent ispred Sveučilišta u Zagrebu (Trg maršala Tita 14), te ćemo javno zatražiti od Sveučilišta u Zagrebu da prekine diskriminativnu praksu u slučaju dr.sc. Krešića, ali i da uvede konkretne aktivnosti vezane za sustavno suzbijanje diskriminacije LGBT osoba na Sveučilištu.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Zoran Dominković,
koordinator Iskoraka