Europski sud za ljudska prava jučer je donio jednoglasnu odluku u slučaju Vejdeland protiv Švedske. Sud je zaključio da kaznene presude protiv osoba koje su dijelile letke uvredljive prema osobama homoseksualne orijentacije ne predstavljaju povredu Europske konvencije o ljudskim pravima, te da takve aktivnosti nisu zaštićene člankom 10. Konvencije.

Radi se o važnoj presudi koja se po prvi puta bavi govorom mržnje prema homoseksualnim osobama. U letcima koje koje su dijelili tužitelji u jednoj srednjoj školi stajalo je između ostaloga da je homoseksualnost «devijantna seksualna sklonost» koja ima «moralno destruktivan učinak na društvo». Letci su također uključivali navode da je homoseksualnost razlog za nastanak HIV-a i AIDS-a, te da «homoseksualni lobi» opravdava pedofiliju.

Sud je potvrdio da te izjave sadrže ozbiljne i štetne navode, čak i bez direktnog poziva na postupanje iz mržnje. Sud je naglasio da je diskriminacija na temelju spolne orijentacije jednako ozbiljna kao i diskriminacija na temelju rase, prijekla ili boje kože.

Lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe desetljećima su izložene/-i uvredljivoj, neosnovanoj, diskriminativnoj i pogrdnoj retorici. Oni koji daju takve izjave često se pozivaju na slobodu govora i izražavanja. Sud je jasno dao do znanja da su takve izjave štetne za cijelo društvo te zaključio da se pojedinci i organizacije koje/-i javno izražavaju i objavljuju takve sadržaje ne mogu opravdavati s pravom na slobodu izražavanja.

Ovom prilikom podsjećamo na propuste hrvatskih institucija da zabrane nasilne i diskriminativne anti-gej prosvjede 2009. i 2010. godine, kao i da osude diskriminativno postupanje učiteljice koja je učila djecu u državnoj školi da je homoseksualnost bolest i izjavu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića koji je izjavio da homoseksualci neće igrati za hrvatsku reprezentaciju dok je on predsjednik HNS-a.

 

Očekujemo od hrvatskih institucija da ubuduće usklade svoje postupanje s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i pozitivnom praksom Europskog suda za ljudska prava uključujući navedenu presudu, te da ubuduće sankcioniraju govor mržnje i poticanje na diskriminaciju spram LGBT osoba.

 

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                                              Edo Bulić,

koordinatorica Lezbijske grupe Kontra             koordinator Iskoraka