Strip, pjesma, fotografija, kamera, piskaranje, druženje i ostale slastice na L-festu od 18.11.2011.-20.11.2011.
PETAK, 18. 11. 2011.
Otvorenje: Ana Opalić: izložba fotografija „Izmišljeni putopis“
petak, 18. 11. 2011., Muzej prekinutih veza, otvaranje u 18:30
izložba je otvorena od 18. 11. do 4. 12. 2011.

Što je putovanje bez slike, i što je slika bez priče? Postaju li slike naše dok ih gledamo, postaju li naša i putovanja, mjesta, ljudi, i treptaji zatvarača fotoaparata? Izmišljeni putopis fotografkinje i videoumjetnice Ane Opalić poziva vas da autoričine fotografije s putovanja prevedete u vlastite priču o odlascima, dolascima, prekidima i trajanjima. Fotografije su poslužile i kao vizualni otponac za kratke priče, koje će biti izložene uz fotografije, dajući im nove glasove i značenja. Otvorenje izložbe je 18. 11., a bit će otvorena do
4. 12.2011.

Otvorenje izložbe ‘Što volim na njoj’
petak, 18.11.2011., Studio Smijeha 20:30

Nakon nekoliko mjeseci, godina, ili desetljeća, veza vam je postala pomalo monotona. Stižete kući, u ruku primate daljinski ili mačku, Njoj dajete pusu u obraz i dvaput je ne pogledate. Nuspojave lezbijske egzistencije o kojima vam se Adrienne Rich nije usudila govoriti odjednom su vam svakodnevica. Lijek? Fotoaparat! Uzele ste ga u ruke i uperile prema svojoj ljepšoj/slabijoj/pametnijoj itd. polovici – odlučile ste se prisjetiti onoga što ste na njoj prvo primijetile, onoga čime vas je osvojila, onoga što vas je uz nju zadržalo nekoliko mjeseci, godina, ili desetljeća. Kliknule ste i poslale fotku na L-Festovu izložbu, a onda fotić predale Njoj, jer ni ona nije slijepa.

Dykes on Mikes! – Lezbe za mikrofonom!
petak, 18. 11. 2011., Studio Smijeha, 21:00, 10 kn

Večer lakih nota i lezbijskih glazbenih de/formacija: band / karaoke / DJ
Pozor – žene na stageu! Studio Smijeha za ovu večer otvara svoju pozornicu upravo vama! Zalezbicirajte se i stanite pred gomilu razularenih obožavateljica – i pretvorite svoju omiljenu strejt stvar u novi lezbo hit! Atmosferu će po stoti put zahajcati U pol 9 kod Sabe, neke nove formacije na tržištu i renomirane djice sa Zbeletrona koje su vas već dovele do usijanja na plesnom podiju.

SUBOTA, 19. 11. 2011.

Lez munch brunch feat. Prijateljice životinja
subota, 19. 11. 2011., Booksa, 13:00-16:00

Hladni obrok i topla lezbijska riječ iliti Razgovaraonica o ful lezbo stvarima
Znanstveno je dokazana činjenica da je ljudsko biće sklonije preobraćenju kad se podmaže kakvom nekretninom ili barem ono ukusnom prehrambenom namirnicom s visokim nutritivnim vrijednostima. U suradnji s gastrospektakularnim Prijateljima životinja koji će se pobrinuti da propitate vlastitu prehrambenu orijentaciju L-Fest vas poziva na veganski doručak s lezbama – druženje, upoznavanje, male lezbijske razgovore (goblen, moda, kunilingus) itd. Sve đakonije s lezbijskog pladnja koje možete isfantazirati u petak navečer moći ćete konzumirati u subotu, u Booksi, točno u jedan popodne.

Ubit ću te nježno s predumišljajem – prekid lezbijske veze
Kreativna književna le-radionica by Mima Simić & Jasna Žmak
subota, 19. 11. 2011., Mama, 16:00-19:00

Pretrpjele ste bolan prekid, ili ste nesretno zaljubljene? Djevojka vas je napucala zbog konobara u omiljenom vam kafiću, ili nositelja lokalne izborne liste? Naučite kako vlastitu frustraciju i samoubilačke nagone pretočiti u remek-djela hrvatske književnosti! Na kreativnoj književnoj radionici pod stručnim vodstvom Jasne Žmak, outane dramaturginje i scenaristice te spisateljice u ormaru, te Mime Simić, lezbe u krizi srednjih godina, stvarat ćete nove prozne svjetove u kojima ćete bezbolno i svemoguće putovati kroz prostor, vrijeme i društvo, te preboljeti sve traume prekida i loše ocijenjenih zadaćnica u srednjoj školi.

Lezbijski Hollywood u Zagrebu
subota, 19. 11. 2011., MaMa, 19:00 – 22:00
projekcije, karaoke, small talk by Annette Hollywood

I promrzli vrapci na granama znaju da je Berlin umjetnički centar svemira, a Annette Hollywood njegova je lezbijska zvijezda Danica. Ova performerica, video i konceptualna popfemistička umjetnica bavi se pitanjima (umjetničkog) identiteta te odnosom stvarnosti i fikcije, pri čemu se jako dobro zabavlja – i ona i njezina publika. Posežući za hip hopom, karaokama ili doku sapunicama o umjetničkom životu, Hollywood se poigrava umjetničkim pojmovima poput sindroma apsolutne/og umjetnice/ka, terapije umjetnošću, ideje remek-djela kao krajnjeg cilja svake umjetnice, uspjeha, načina funkcioniranja tržišta itd. Sjajnim smislom za humor reciklira medijske fenomene i obrće pozicije umjetnika, publike i umjetničkog rada. Hollywood joj, osim kao prezime, služi i kao vječna inspiracija koju naziva (bad) dream factory, i kojemu se neprestano vraća, kao poligonu za analizu, kritiku, ali i (perverzni, lezbijski) užitak. Sanjate li o Hollywoodu ili umjetničkoj karijeri svakako dođite na druženje s Annette Hollywood osobno uz prezentaciju video radova + diskusiju, i pokoju anegdotu iz lez-umjetničkog berlinskog života.
http://www.annettehollywood.com/

NEDJELJA, 20. 11. 2011.

Lezbe kadre za dobar kadar
Moderna lezbijska drama u stripu: radionica stripa bez drame by Helena Janečić
nedjelja, 20. 11. 2011., MaMa, 13:00 – 18:00
Nove kanone hrvatske lezbijske književnosti nastale prethodnog dana pretočite u vizualne lezbo akcije! Budite kreatorice budućih protagonistica koje spašavaju ili pogoršavaju već zaLe(z)bane situacije. Na radionici će se pomno razraditi vizualne odrednice raznih modela ženske drame te timskim i individualnim radom ponuditi vizualna rješenja za tipične lezbijske dramske zaplete. Kako iskazati najsočnije ključne momente i uobličiti savršenu L2 L (dramsku) akciju, a i mnogo više, pokazat će vam Helena Janečić, stvoriteljica jedine hrvatske lezbo superjunakinje Horny Dyke. U samo 4 sata odat će vam tajne zanata, pustiti pokoju stvar iz 80-tih a možda i podučiti kojem koraku salse.

Nedjelja, 20.11.2011., 12h: oporavak uz nedjeljno osvježenje i queer plivanje na bazenu (u ponudi: traka za žabice i traka za malo brže propelere). Afterswimming okrijepa: kava, pivo, ručak. Ako ste pak riba na suhom, nudimo: košarku, badminton i ples! Info: info@qsport.info

Aktivistička celuloza
nedjelja, 20. 11. 2011., Studio Smijeha, 10 kn
Video kreativa domicilnih lezbijki na temu lezbijske sreće uz dokumentarac o prvom splitkom Prideu i nedjeljna dyke hengaona uz glazbu i čašicu.

19:30, “Lezbijska sreća”
Lezbo videi domicilnih lezbijki pod budnim okom Dalije Pintarić
“Lezbijska sreća” pojam je koji za ovu priliku označava osjećaj intenzivnog ushita koji obuzima ponajprije žene koje se pale na žene, a povezano je s idejom bliske socijalne inter-akcije s drugim ženoopsjednutim curama. Osnovna je ideja ona dijeljenja tog divnog osjećaja koji proizlazi iz same srži bivanja lezbijkom. Budući da je isti za mnoge različit (ali se ipak često nalazi u maštarijama poput bivanja pod suknjama plesačica kankana, ili jednostavno barenja seksi žena) pozivamo vas na projekcije radova domicilnih lezbi nastalih upravo na tu temu tijekom radionice.

20:15, ˝11. lipnja – Prvi splitski pride˝,
r. Tomislav Ladišić, 2011., 68 min
I aktiviste kamenuju, zar ne?
Predstavljamo dokumentirane scene s prvog splitskog Pridea iz vizure studenta Tomislava Ladišića s druge godine Odsjeka filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu. U ovom potresnom dokumentarcu koji je protresao Hrvatsku nađite odgovore na pitanja kako su tekle pripreme, koja je bila politička poruka ST Pridea, tko stoji iza uličnog aktivizma, tko nas je podržao, kako smo preživjeli/-e izlaz iz Marmontove na Rivu te kako smo ostale/-i ponosne/-i i postali jače/-i no ikad.

21:30 – 24:00 Nedjeljna dyke hengaona
Nakon svega, posljednja prilika za upucavanje nezainteresiranoj strejt konobarici, još jedno pivo i džuboks hitove, usporedbu doživljaja i dojmova. Sa suborkinjama na šanku komentirajte koja je koju, kada i kako, te koja će biti sljedeća u nizu. I naručite još jednu.

info: www.kontra.hr