Zagreb, 2.11.2011

Postavljanjem plakata u 4 hrvatska grada (Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu) započela je kampanja Prijavi diskriminaciju!. Od 3. studenog punih mjesec dana ulicama Zagreba vozit će «LGBT tramvaj» u duginim bojama s porukom «Prijavi diskriminaciju» te kontaktom Pravnog tima Iskoraka i Kontre.
Cilj kampanje je potaknuti LGBT osobe na prijavljivanje diskriminacije na radnom mjestu, te informiranje javnosti o diskriminaciji.
Kampanja je dio projekta „Zajedno za ravnopravnost LGBT osoba na radnom mjestu“ koji provodi Lezbijska grupa Kontra u partnerstvu sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske (Ženska sekcija SSSH) uz potporu Europske komisije.
Kampanja će trajati od 3. do 16. 11. 2011., dok će tramvaj s porukom Prijavi diskriminaciju! voziti Zagrebom punih mjesec dana.

Pozivamo vas na predstavljanje nacionalne kampanje pod nazivom “Prijavi diskriminaciju!” u organizaciji Lezbijske grupe Kontra i Iskoraka u partnerstvu sa Savezom samostalnih sindikata Hrvatske. Predstavljanje će se odrľati 4. 11. 2011. u 10h u Centru za ljudska prava, K. Drľislava 6.
Na konferenciji će govoriti Ana Milićević Pezelj u ime SSSH, Jasna A. Petrović ispred Ženske sekcije SSSH, Sanja Juras u ime Kontre i Edo Bulić u ime Iskoraka.
Pravo na život bez diskriminacije ubraja se u osnovna ljudska prava. Republika Hrvatska je kroz svoje zakonodavstvo prepoznala spolnu orijentaciju i rodni identitet kao temelje po kojima se ne smije vrąiti diskriminacija. Unatoč tome, osnovno ljudsko pravo – pravo na život bez diskriminacije za LGBT osobe – nije ostvareno.

LGBT osobe često žive u strahu i izolaciji; boje se tražiti bolovanje kako bi brinuli o bolesnom partneru/-ici, trpe uvrede i ponižavanja u želji da zadrže radno mjesto. Transrodne osobe često bivaju otpuštene nakon zahtjeva za bolovanje zbog postupka promjene spola, a lezbijke i gejevi dobivaju otkaze nakon što njihovi poslodavci saznaju za njihovu spolnu orijentaciju.

2007. godine agencija „Puls“provela je istraživanje u Hrvatskoj (N=800). 49% ispitanika/-ca odgovorilo je da bi trebalo homoseksualnim osobama zabraniti rad u javnim službama. Nadalje, 67% ispitanika/-ca izjavilo je da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti rad s djecom u obrazovnom sustavu.

Većina osoba koje doľive diskriminaciju ne podnose prijave protiv poslodavaca iz straha od otkrivanja njihovog identiteta, te zbog nepovjerenja u pravnu zaštitu njihovih ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Edo Bulić,
Koordinator Iskoraka

Za više informacija zovite na: Pravni tim 098 238 308