SVIM MEDIJIMA
12. listopad 2011.

Poštovane/-i,
pozivamo Vas da popratite  3. ročište na Općinskom sudu u Varaždinu, Ulica Braće Radića 2, koje će se održati 13. listopada 2011. godine, s početkom u 8.30 sati, u postupku koji se vodi povodom tužbe koju je podnio dr.sc. Dario Krešić protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu gdje radi kao viši asistent.Naime,  dr.sc. Krešić nam se obratio prvi puta 2009. godine zbog uznemiravanja na radnom mjestu od strane kolega profesora na fakultetu prof. dr.sc. Božidara Kličeka i neposredno nadređene osobe prof. dr. sc. Željka Hutinskog.

Kolege i nadređeni su ponavljano iznosili šale i opaske kojima su se ismijavali sa seksualnom orijentacijom  dr.sc. Krešića.
Nakon dopisa kojeg je naš odvjetnik uputio upravi  fakulteta, prof. dr. sc. Kliček i prof. dr. sc. Hutinski su se pismeno ispričali zbog uznemiravanja.  Nakon toga naš klijent je očekivao normalizaciju odnosa na fakultetu, međutim upravo suprotno se dogodilo.  Dr.sc. Krešić, koji se nakon stjecanja doktorata na Sveučilištu u Erlangenu – jednom od vodećih njemačkih sveučilišta – kao znanstvenik-povratnik zaposlio na  Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu,  bio je od strane uprave fakulteta sustavno sprečavan u napredovanju na radnom mjestu.
Diskriminacijom se prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije smatra stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovu seksualne orijentacije.
Zbog svega navedenog naš klijent je podnio individualnu tužbu Općinskom sudu u Varaždinu kojoj će se udruge Kontra i Iskorak pridružiti kao umješači. Angažiran je odvjetnik da zastupa  dr.sc. Krešića u postupku.
Sutkinja Lidija Krašek izuzeta je iz rada na slučaju zbog nekorektnog postupanja, te je za rad na predmetu određen novi sudac.
Tužba protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu je prva tužba tog tipa, što je izuzetno važno jer građani  često zbog straha od gubitka radnog mjesta ne prijavljuju diskriminaciju na radnom mjestu.
Većina LGBT osoba ne prijavljuje diskriminaciju iz straha od otkrivanja seksualne orijentacije, straha od diskriminacije i nepovjerenja u državne institucije.
Ovakvo diskriminativno postupanje osobito je sramotno za jednu visokoobrazovnu i znanstvenu instituciju kao što je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu.
U presudi očekujemo utvrđenje diskriminacije, zabranju sprečavanja napredovanja i svako buduće suzdržavanje od diskriminatornog postupanja.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,koordinatorica Lezbijske grupe Kontra     
Edo Bulić, koordinator Iskoraka