SVIM MEDIJIMA
8.7.2011.
Poštovane/-i,
danas je održano drugo ročište na Općinskom sudu u Varaždinu vezano za slučaj diskriminacije na radnom mjestu dr.sc. Daria Krešića, višeg asistenta na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.
Na drugom ročištu saslušan je svjedok, profesor s dvadeset godina iskustva rada na FOI-u, koji je opsežno posvjedočio o diskriminaciji dr.sc. Krešića na Fakultetu. Svjedok je iskazao da uopće nema sumnje da je dr.sc. Krešić sprečavan u napredovanju nakon što se potužio Sveučilištu zbog uznemiravanja na radnom mjestu.

Ponovo upozoravamo na zabrinjavajuće postupanje sutkinje Lidije Krašek. Sutkinja je cijelo vrijeme izostavljala upisati dijelove iskaza svjedoka, te je mijenjala bit njegovog iskaza, na što su upozoravali tužitelj i umješači. Zbog neprestanog odbijanja sutkinje da unese cijeli iskaz, svjedočenje samo jednog svjedoka je trajalo 4 sata.
Također napominjemo da je nezakonitu odluku sutkinje u kojoj je odbila sudjelovanje Kontre i Iskoraka kao umješača u postupku, ukinuo Županijski sud i vratio na ponovno odlučivanje. Udrugama je dozvoljeno da sudjeluju kao umješači u postupku. Također, danas je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova podnijela zahtjev, te joj je odobreno da sudjeluje kao umješač u postupku.   
Ovom prilikom ponovo apeliramo na državne institucije da se uvede sustavna edukacija sudaca za predmete koji se tiču diskriminacije LGBT osoba, kako se ne bi događala sekundarna viktimizacija oštećnih i svjedoka, te kako bi se Zakon pravilno primjenjivao.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra                                    

Edo Bulić,
koordinator Iskoraka