Samo tjedan dana nakon sramotnog masovnog javnog linča nad prvom povorkom ponosa u Splitu, ove subote, 18. lipnja 2011., u Zagrebu se održava jubilarni deseti Zagreb Pride – povorka jednakosti i slobode, solidarnosti i otpora, za naša neotuđiva ljudska i građanska prava i dostojanstvo.
Prilika je to, da snažnije nego ikada, pokažemo kako ne pristajemo na nasilje, diskriminaciju i govor rulje, kojoj je kamen u glavu jedini “argument” kojeg znaju pokazati. Stoga pozivamo, prije svega, sve pedere i lezbijke, transrodne i transeksualne osobe, da dođu na Zagreb Pride, i svojim dolaskom pokažu hrabrost i zainteresiranost za svoje neotuđivo ljudsko dostojanstvo, koje nam neće dati nitko ako ga samo ne ponesemo.

Ali isto tako pozivamo i sve javne osobe, intelektualce/ke, književnike/ce, novinare/ke, političare/ke, estradne zvijezde, građane i građanke Republike Hrvatske, kojima su jednakost i ravnopravnost pred zakonom SVIH građana RH istinske društvene vrednote, a ne tek puke poštapalice, da nam se pridruže u povorci, u znaku solidarnosti, i tako na sasvim konkretan način pokažu da im je Ustav važniji od društvenog konformizma i dnevno-političkih kalkulacija.

 

U Splitu smo vidjeli da je naše dostojanstvo ozbiljno ugroženo, ali i pokazali da je ono neotuđivo, kada smo uzdignute glave koračali ulicama Splita bez obzira na sve prepreke, politiku zastrašivanja, javni linč i na kraju eksploziju masovnog brutalnog nasilja. Uz stravične slike najsirovije mržnje koje su obišle čitav svijet, ipak, bio je to dan istinske pobjede! – Pobjede hrabrosti pojedinca nad kukavičlukom gomile, ljubavi nad mržnjom, prava nad nepravdom, jer zastave duginih boja ipak su se zavijorile na splitkoj rivi.

Pozivamo Vas i ove subote da zajedno koračamo Zagrebom, te svojom povorkom poručimo svima da se ne bojimo, da smo ovdje i da nećemo odustati. Jer vjerujemo da su naši gradovi i naša zemlja protiv nasilja, diskriminacije, potlačenosti, neoustaštva, mržnje, nacionalizma, seksizma. Jer želimo izgraditi bolje društvo za sve nas, naše obitelji, djecu, kao i one koji će s ponosom koračati poslije nas.

Bili smo s vama 2002. godine u Zagrebu kad smo pokrenuli/e pride revoluciju, bili/e smo s vama prošlu subotu u Splitu, i bit ćemo s vama sve dok bude Zagreba, Splita i Hrvatske. Svojim dolaskom dokažimo da se za ljudska prava treba boriti uvijek i svuagdje, bez kompromisa, dosljedno i bez kalkulacija, jer jedino slobodno društvo može se smatrati dostojnim čovjeka, jer samo država izgrađena na poštivanju ljudskih prava svakog pojedinca, pogotovo onog koji je u manjini, ima smisla postojati.

Pokažimo svima da Hrvatska ne pripada ubojicama Luke Ritza, da ne pripada hordama koje haraju ulicama, vračevima i čarobnjacima, starozavjetnim zakonicima kamena, lomača i spaljivanja vještica. Pokažimo svima da Hrvatska ima Ustav, da je u njoj svako ljudsko biće jednako vrijedno i jednako slobodno, da Hrvatska nije crna rupa na karti svijeta. Ove subote, 18. lipnja 2011., u Zagrebu neka zablista i ono drugo, svijetlo lice Hrvatske – u tisuću duginih boja! Pokažimo svima da je i budućnost naša!

Iskorak & Kontra