SVIM MEDIJIMA
20. svibnja 2011.

Poštovane/-i,

Europska komisija predložila je paket zakonodavnih mjera koji će ojačati prava žrtava u Europskoj Uniji, uključujući prijedlog nove direktive koja će uspostaviti minimalne standarde vezano za prava, podršku i zaštitu žrtava kaznenih djela, te će unaprijediti postojeću Odluku o statusu žrtve u kaznenom postupku (2001.220/JHA).
Pozdravljamo inicijativu Europske komisije. Predložene zakonodavne izmjene su svakako korak naprijed u zaštiti prava žrtava kaznenih djela.

Predložena direktiva prepoznaje nakoliko tipova žrtava i specifične okolnosti u kojima se nalaze. U direktivu su na prijedlog ILGA Europe (International Lesbian and Gay Association) čije su članice i Iskorak i Kontra, uključene posebne refernce vezano za LGBT osobe koje su žrtve kaznenih djela, te definiranje kaznenih djela iz mržnje s jasnim referencama vezano za rod, rodni identitet i spolnu orijentaciju.

U svjetlu predložene direktive apeliramo na Vladu RH da izradi detaljan protokol o postupanju prema žrtvama zločina iz mržnje, budući  da je postojeći Protokol o postupanju u slučaju zločina iz mržnje deklarativne naravi i ne uključuje konkretne mjere za zaštitu žrtava.  Također tražimo da se u redovi program na Policijskoj akademiji uključi edukacija u suradnji s nevladinim organizacijama vezano za postupanje prema žrtvama i općenito rad na slučajevima zločina iz mržnje prema LGBT osobama.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Edo Bulić,

koordinator Iskoraka- Centra za prava seksualnih i rodnih manjina