Kastavski župnik Franjo Jurčević objavio je tekst putem bloga (koji su prenijeli i pojedini mediji) u kojem je podržao nasilje ekstremističkih skupina na beogradskim ulicama za vrijeme „Parade Ponosa“ i napisao kako je ono što se u nedjelju događalo “dokaz da moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopćavanja, ulicama, ustanovama, gradovima”.

Župnik u svom tekstu navodi: “Beograđani su pokazali što misle od tim psihopatima” te dodaje da mu je žao policajaca koji su nastradali, ali i da su se oni trebali povući i dozvoliti „normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutiraju“. Župnik dalje osporava pravo na javno okupljanje LGBT osoba, te osim što daje  podršku nasilnicima iz Beograda otvoreno potiče na nasilje iz mržnje u Hrvatskoj riječima: “Bravo za normalne Beograđane! Tako bi trebali postupati i normalni Zagrepčani kada ovi bolesnici okupiraju javne puteve i javne površine”.

Pravo na slobodu okupljanja jedno je od osnovnih ljudskih prava. Nasilje na beogradskim ulicama koje se dogodilo u nedjelju prilikom održavanja Prade Ponosa govori o stanju ljudskih prava LGBT populacije u Srbiji, ali i o opasnosti širenja mržnje, negatovnom utjecaju crkve i razornom djelovanju ekstremističkih skupina s kojima se država odbijala obračunati.

Koliko je strašno pozivati na krvoproliće na ulicama Zagreba zbog mržnje utemeljene na seksualnoj orijentaciji poput onog u Beogradu znaju dobro sudionici/-ce Parade Ponosa, uključujući članice Kontre koje su došle u Beograd dati podršku organizatorima manifestacije, a za vrijeme mirnog okupljanja morala ih je štiti specijalna policija. Na beogradskim ulicama napravljena je milijunska šteta, a napadnut je čak i kombi s pokretnim mamografom koji je uništen. 

Zbog svega navedenog podnijet ćemo kaznenu prijavu protiv g. Franje Jurčevića zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji, opisanog kaznenim djelom rasne i druge diskriminacije.

Također ponavljamo zahtjev da država spriječi širenje mržnje putem fašističkih „anti-gay“ prosvjeda koji su se održali u protekle dvije godine, a kojima se pozivalo na nasilje i čiji su sudionici napadali sudionike Zagreb Pride-a.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,        
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra