Zaprimile/-i smo od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa dopis u kojem navedeno Ministarstvo jasno daje do znanja da nema namjeru ukloniti homofobični sadržaj iz  vjeronaučnog udžbenika za 8. razred osnovne škole „S Kristom u život“ (u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Zagreb, 2008.).

U udžbeniku se između ostaloga navodi sljedeće: „Svjesni smo ipak činjenice da neki ljudi osjećaju privlačnost prema osobama istoga spola. Medicina i psihologija pronalaze različite uzroke, do kraja neistražene, takvom ljudskom stanju. Crkvena je predaja uvijek tvrdila da su ‘čini homoseksualni u sebi neuredni’. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni“ (KKC 2357). „Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju.“    

Homoseksualnost nije neistraženo „ljudsko stanje“, nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora). Navođenje da se radi o posebnom „ljudskom stanju“, s naglaskom na traženje medicinskih i psiholoških uzroka, sugerira upravo suprotno; da se radi o anomaliji, odnosno bolesti, te je protivno nizu međunarodnih i nacionalnih propisa koji reguliraju zabranu diskriminacije i pravo djece na potpunu i točnu informaciju.

Ministarstvo se u svom odgovoru uopće nije osvrnulo na homofobični sadržaj udžbenika, te se isključivo bavilo opisivanjem procedure donošenja svih, pa tako i navedenog udžbenika. Time je Vlada Republike Hrvatske dala jasno do znanja da nema namjeru poštivati vlastite zakone koji se tiču zaštite od diskriminacije, te da ju nije ni najmanje briga što djeca uče iz diskriminativnih udžbenika pogrešne informacije.

Smatramo da je upravo skandalozno da je naš zahtjev na Međunarodni dan borbe protiv homofobije zaprimo Predstojnik Ureda za ljudska prava Vlade RH, a da je nakon toga uslijedio ovakav odgovor.

Podsjećamo još jednom da su brojne lezbijke, gejevi i biseksualne osobe u povijesti bile žrtve pokušaja promjene seksualne orijentacije medicinskim metodama poput prisilne hospitalizacije, elektrošokova, lijekova za duševne bolesti i sl. Upravo zbog toga je izrazito opasno davati djeci pogrešne informacije koje ih navode na zaključak da je homoseksualnost bolest.

Vezano za ovaj slučaj tražimo reakciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, te ćemo se obratiti međunarodnim institucijama za zaštitu ljudskih prava.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                                            Edo Bulić,u.z.
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra                         koordinator Iskoraka