Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, s konačnim prijedlogom Zakona je jučer usvojen na 71. sjednici Vlade RH.

Iako su izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju iz 2008. godine izjednačile bračne i izvanbračne partnere u pogledu prava na obiteljsku mirovinu, isti postupak je izostao u slučaju istospolnih partnera. Takav rad Vlade RH i Sabora ima za posljedicu diskriminaciju istospolnih parova u jednom od najosjetljivijih područja – ostvarivanju prava na obiteljsku mirovinu.

Tražimo od Vlade RH da u novi Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju uvrsti amandmane kojima bi se ukinula diskriminacija istospolnih parova u pogledu prava na obiteljsku mirovinu.

Podsjećamo na nedavne presude Europskog suda za ljudska prava, osobito presudu  u slučaju P.B. i J.S. protiv Austrije od prošlog tjedna. Naime, Europski sud je zaključio da je Austrija prekršila Europsku konvenciju o ljudskim pravima, jer nije osigurala pravo na zdravstveno osiguranje istospolnim parovima koje je bilo dostupno izvanbračnim heteroseksualnim parovima. Radilo se o drugoj presudi Europskog suda za ljudska prava koja se tiče istospolnih parova i sud je ponovo potvrdio da „istospolni parovi koji žive u stabilnim vezama ulaze u pojam „obiteljskog života“ , jednako kao i izvanbračni heteroseksualni parovi.“

U svjetlu presuda Europskog suda za ljudska prava pozivamo nadležne institucije da ukinu diskriminaciju istospolnih parova u pogledu prava na obiteljsku mirovinu kroz nove izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Nacrt prijedoga amandmana koji ima za cilj ukinuti diskriminaciju istospolnih parova u pogledu prava na obiteljsku mirovinu uputit ćemo s današnjim danom Vladi RH I Hrvatskom Saboru. Podršku za prijedloge amandmana tražimo i od Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ureda za ljudska prava Vlade RH, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora.  

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,                                             Edo Bulić,u.z.
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra          koordinator Iskoraka