Lezbijska grupa Kontra će sutra, 17. lipnja 2010 Općinskom građanskom sudu Zagrebu u 8,00 h predati tužbu radi nezakonite radnje jer Ministarstvo unutarnjih poslova nije zabranilo „prosvjed protiv gay parade“, najavljen za dan 19. lipnja 2010.g. u 14,00 sati. Ministar bi naime trebao, najkasnije u petak 18. lipnja 2010. godine do 14,00 sati donijeti zabranu prosvjeda, no iz do sada zaprimljenih dopisa PUZ-a Kontri očigledno je da prosvjed neće biti zabranjen.

 Opisano ponašanje policije je nezakonito jer svojim radnjama omogućavaju prosvjed koji organizatori (Mladež HČSP-a) najavljuju govorom mržnje („nije li podržavanje ovakvog načina života upravo podržavanje genocida s kojim se prema broju žrtava ne može mjeriti čak ni Hitlerov nacizam“),  služe se homofobnim navodima („krunu bolesti upravo ugrožavanje zdravlja građana“), te se služe nizom netočnih informacija(„nije li promocija takvog načina života koji pogoduje širenju AIDSa i ostalih bolesti upravo ugrožavanje zdravlja građana“). Na to je svojim javnim priopćenjem upozorila Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a Pučki pravobranitelj složio se da je svako pozivanje na omalovažavanje i diskriminaciju nešto što bi policija trebala uzeti u obzir.
 
HČSP se neopravdano poziva na pravo na izražavanje mišljenja, no oni koji potiču na nasilje i služe se govorom mržnje, nemaju pravo pozivati sa na pravo iz čl. 10 Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava, jer svojim aktivnostima upravo pridonose unišetnju prava i sloboda koje Konvencija štiti.
 
Radnjama policije stavljene smo u nezavidan položaj jer se sudu obraćamo u vrlo kratkom roku, a očekujemo maksimalnu ažurnost, no Policija nam nije ostavila nikakav drugi način niti put.
 
Podsjećamo, prije godinu dana podnijele smo kazenu prijavu protiv Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista zbog postojanja osnovane sumnje da su isti počinili kazneno djelo rasne i druge diskriminacije, po kojoj do sada prema našim spoznajama nije postupljeno. I prošle godine tražile smo zabranu prosvjeda, a odgovor smo dobile protekom gotovo godinu dana.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra