17. svibnja  1990. godine, prije točno 20 godina Svjetska zdravstvena organizacija uklonila je homoseksualnost s popisa Međunarodne klasifikacije bolesti.  Upravo zbog toga taj datum se obilježava diljem svijeta kao međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Svake godine na međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije različite akcije održavaju se u preko 50 zemalja.

Popis školskih udžbenika za školsku godinu 2009./2010. sadržava udžbenik „S Kristom u život“ (u izdanju Kršćanske sadašnjosti, Zagreb, 2008.). U udžbeniku se između ostaloga navodi sljedeće: „Svjesni smo ipak činjenice da neki ljudi osjećaju privlačnost prema osobama istoga spola. Medicina i psihologija pronalaze različite uzroke, do kraja neistražene, takvom ljudskom stanju. Crkvena je predaja uvijek tvrdila da su ‘čini homoseksualni u sebi neuredni’. Protive se naravnom zakonu. Oni spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni“ (KKC 2357). „Ne biraju oni svoje homoseksualno stanje; ono za većinu njih predstavlja kušnju.“    

Homoseksualnost nije neistraženo „ljudsko stanje“, nego jednako vrijedna varijacija ljudske seksualnosti, kao što je i heteroseksualnost, što je stav mjerodavnih svjetskih (Svjetska zdravstvena organizacija) i hrvatskih institucija (Hrvatsko psihijatrijsko društvo i Hrvatska liječnička komora). Navođenje da se radi o posebnom „ljudskom stanju“, s naglaskom na traženje medicinskih i psiholoških uzroka, sugerira upravo suprotno; da se radi o anomaliji, odnosno bolesti, te je protivno nizu međunarodnih i nacionalnih propisa koji reguliraju zabranu diskriminacije i pravo na potpunu i točnu informaciju.
 
Podsjećamo da su brojne lezbijke, gejevi i biseksualne osobe u povijesti bile žrtve pokušaja promjene seksualne orijentacije medicinskim metodama poput prisilne hospitalizacije, elektrošokova, lijekova za duševne bolesti i sl. Upravo zbog toga je izrazito opasno davati djeci pogrešne informacije koje ih navode na zaključak da je homoseksualnost bolest. Dok hrvatska djeca uče iz sramotnih udžbenika o „neistraženom ljudskom stanju“, diljem svijeta 17. svibnja obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.
 
Homoseksualnost nije bolest, ali homofobija je ozbiljna bolest hrvatskog društva, što dokazuje i primjer homofobičnih udžbenika. Upravo iz tog razloga u ponedjeljak 17.05.2010. godine na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije uručit ćemo Vladi Republike Hrvatske u 10.30. sati na Trgu sv. Marka „Recept za lijek protiv homofobije“ te ćemo službeno zatražiti brisanje homofobičnog sadržaja iz školskih udžbenika. Nakon toga aktivisti i aktivistice će dijeliti informativne letke o Međunarodnom danu borbe protiv homofobije građanima i građankama na Trgu bana Jelačića.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra