Poštovane,-i

dana  4. lipnja 2009.  godine podnijele smo kaznenu prijavu protiv Hrvatske čiste stranke prava  i Hrvatskih nacionalista zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili javnosti dostupnim materijale kojima se poriče, odobrava i opravdava kazneno djelo genocida ili zločina protiv čovječnosti.  Na  web stranicama i u najavama organizatora skupa Antigay prosvjed bila je sadržana fašistička ikonografija, te su davane upute za spravljanje oružja, širila se mržnja i pozivalo na javni linč.  

Kazneni zakon takvo ponašanje kvalificira kao kazneno djelo rasne i druge diskriminacije.  Onog trenutka kad je Općinsko državno odvjetništvo primilo našu kaznenu prijavu i provjerilo naše tvrdnje moralo je kao tijelo državne vlasti poduzeti radnje radi zabrane djelovanja navedenih političkih stranaka odnosno udruga s obzirom da je njihovo djelovanje nasilno ugrožava demokratski ustavni poredak,  vrše aktivnosti koje su zabranjene ustavom i zakonima, krše slobode i prava drugih građana. 

S obzirom da nemamo odgovor da bi državno odvjetništvo poduzelo takve radnje, premda je od naše kaznene prijave prošlo već 9 mjeseci, mi ćemo kao udruga pokrenuti postupak radi zabrane djelovanja navedene stranke.
Moram navesti da je posljedica nepostupanja tijela državne vlasti činjenica da se meni kao koordinatorici udruge koja je prijavila počinjenje ozbiljnog kaznenog djela danas  mailom obratio g. Ivan Škrlec, tajnik Hrvatske Čiste Stranke Prava za grad Zagreb, vrijeđajući me zbog onoga što mi je bila dužnost učiniti, dakle prijaviti kazneno djelo (o čemu sam jučer govorila i na press konferenciji povodom predstavljanja godišnjeg izvještaja o stanju ljudskih prava seksualnih i rodnih manjina), završavajući pritom dopis riječima „ZaDomSpremni “ čime jasno pokazuje svoje protuustavno ponašanje.

Smatramo da su tolerancija i nezabranjivanje rada ovih stranaka od strane tijela državne vlasti jako opasne i da vode povećanju nasilja motiviranog  mržnjom, a to je uvijek izuzetno ozbiljno i opasno društveno ponašanje koje treba naići na jedinstvenu osudu svih društvenih segmenata kako vlasti, tako i civilnog društva. 
Naglašavamo da je upravo nasilje nad pripadnicima manjina u porastu, te da Europska komisija u svojim izvješćima o nasilju u protekle tri godine redovito upozorava da sankcioniranje zločina iz mržnje i govora mržnje nije u skladu sa standardima Europske unije.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra