SVIM MEDIJIMA

Poštovane/i,
Jučer je Europski parlament usvojio izvješća o pridruživanju Republike Hrvatske, Makedonije i Turske. Sva tri izvješća pozivaju zemlje kandidatkinje da osiguraju istinsku zaštitu prava seksualnih i rodnih manjina i podsjećaju da je zaštita prava svih manjina uvjet za pristupanje Europskoj uniji o kojem nije moguće pregovarati.
Europski parlament u Izvješću o Republici Hrvatskoj izražava zabrinutost zbog negativnog raspoloženja u društvu spram seksualnih manjina, referirajući se na homofobične napade na Gay Pride u Zagrebu.  Nadalje,  poziva Republiku Hrvatsku da osudi i procesuira mržnju i nasilje protiv manjina i poziva na provedbu Zakona o suzbijanju diskriminacije.
Podsjećamo da je Lezbijska grupa Kontra zatražila 3. lipnja 2009. zabranu okupljanja odnosno prosvjeda pod nazivom „Anti-gay prosvjed“, Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista iz razloga što je isti sadržavao sve elemente kaznenog djela rasne i druge diskriminacije. S obzirom da je  okupljanje najavljeno govorom mržnje i pozivom na javni linč, osim zabrane okupljanja podnijeli smo i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.
Unatoč svemu navedenom, skup nije zabranjen, a takav postupak PUZ je obrazložila provođenjem sigurnosnih mjera. U Zagrebu je održan fašistički skup čiji su sudionici uzvikivali „Ubij pedera!“ za vrijeme samog skupa i držali ruke u fašističkom pozdravu, a policija nije regirala – nadležne institucije odlučile su podržati takav skup. Jedan od sudionika Zagreb Pride-a je pretučen, a počinitelji do danas nisu sankcionirani.

Postupak povodom kaznene prijave protiv organizatora je u tijeku.
Od Ministarstva unutarnjih poslova i PU Zagrebačke nikada nismo dobile odgovor povodom zahtjeva za zabranu okupljanja, što je već samo za sebe direktna povreda članka 46. Ustava. Zbog “šutnje administracije”, navedenim institucijama podnijeli smo požurnicu u smislu odredbi Zakona o općem upravnom postupku, te ćemo pokrenuti Upravni spor pred Upravnim sudom RH kako bismo ukazale na ozbiljno kršenje ljudskih prava koje se dogodilo nereagiranjem tijela državne vlasti. Republika Hrvatska nije zabranila okupljanje premda je to morala učiniti. Na taj način povrijedila je protivno odredbama Zakona o suzbijanju diskriminacije ustavna prava zajamčena čl. 39 Ustava prema kojem je zabranjeno i kažnivo svako pozivanje ili poticanje na upotrebu nasilja, nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti, ali i Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i to čl 10. i 11. u odnosu na “Gay Pride” te čl. 17. u odnosu na nacistički intorniran protustkup.
Zbog svega navedenog tražimo:
– Od državnih institucija da počnu dosljedno provoditi zakonske odredbe koje se tiču sankcioniranja zločina iz mržnje i  suzbijanja diskriminacije;
– Izmjene kaznenog zakona koje bi osigurale bolje sankcioniranje govora mržnje i zločina iz mržnje u Republici Hrvatskoj.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra