Postavljanjem jumbo plakata u 5 hrvatskih gradova (Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Spilitu i Puli) započela je kampanja Pravo na rad bez diskriminacije, koju zajednički organiziraju Lezbijska grupa Kontra, Iskorak- centar za prava rodnih i seksualnih manjina i Institut za mobilizaciju, intervenciju i akciju M.I.A.

Kampanja je dio projekta „Zajedno protiv diskriminacije na radnom mjestu“, financiranog od strane Europske komisije, koji provodi Lezbijska grupa Kontra u partnerstvu s udrugama Iskorak i M.I.A.

Fotografije koje su nastale u sklopu kampanje prikazuju različita radna mjesta (banka, zubarska ordinacija, trgovina, kafić, škola, kazalište, itd.), a sastavni su dio plakata, rokovnika i kalendara kampanje.  

Naljepnice za jumbo plakate s natpisima „Ne zapošljavamo pedere“ i „Ne zapošljavamo lezbe“, koje smo postavile/-i naknadno, s ciljem privlačenja pažnje na ovaj problem, ukazuju na homofobiju prisutnu kod velikog broja poslodavaca u Hrvatskoj.

Originalna ideja kampanje bile su fotografije LGB osoba na različitim radnim mjestima koje bi promovirale pravo na rad. Nažalost, zbog straha od diskriminacije unutar LGB populacije, nismo bile/-i u mogućnosti pronaći dovoljan broj osoba koje bi pozirale za fotografije sa svojim imenom i zanimanjem.

2007. godine agencija „Puls“ (nezavisna agencija, unajmljena od strane Iskoraka i Kontre) provela je istraživanje u Hrvatskoj (N=800). 49% ispitanika odgovorilo je da bi trebalo homoseksualnim osobama zabraniti rad u javnim službama. Nadalje, 67 % ispitanika izjavilo je da bi homoseksualnim osobama trebalo zabraniti rad s djecom u obrazovnom sustavu. Samo 28% ispitanika nije pokazalo negativne stavove prema LGB osobama.

Upravo iz tih razloga odlučile smo ukazati na probleme diskriminacije na radnom mjestu s kojima se LGB osobe svakodnevno susreću.

U sklopu kampanje održat će se akcije dijeljenja promotivnih materijala kampanje koji sadrže informacije o LGB radnim pravima u 5 hrvatskih gradova – Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli i Osijeku.

Datumi održavanja akcija:

17.10.2009. Rijeka

22.10.2009. Split

04.11.2009. Osijek

09.11. 2009. Pula

Kampanju ćemo završiti press konferencijom u Zagrebu, 5.11.2009. godine na kojoj ćemo informirati javnost o rezultatima kampanje, te akcijom dijeljenja letaka u centru grada.