Veleposlanstvo Republike Srbije
Radivoj Cvjetičanin, veleposlanik
Pantovčak 245, 10 000 Zagreb

Zagreb, 21. 09. 2009.

Poštovana ekscelencijo,

obraćamo Vam se kako bismo uručili prosvjed Vladi Republike Srbije pvodom zabrane javnog okupljanja za prava seksualnih i rodnih manjina pod nazivom Beograd Pride.

Smatramo da je onemogućavanjem održavanja Beograd Pride-a pokazano kako u zemlji ne postoji djelotvorno civilno društvo niti minimalni demokratski standardi. Svatko ima pravo na slobodu mirnog okupljanja. Ona ne samo da je zajamčena nacionalnim zakonima, nego se jamči i brojnim međunarodnim općim odredbama o ljudskim pravima, uključujući Europsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava s pripadajućim protokolima, koja obvezuje i Republiku Srbiju.

RS je u konkretnom slučaju imala dužnost zaštiti mirno okupljanje primjerenim sredstvima. Kada je sloboda mirnog okupljanja Beograd Pride-a zbog kontra demonstracija i prijetnji nasiljem dovedena u pitanje, pa je zbog toga nastala prijetnja javnom redu, država je imala pozitivnu obvezu zaštititi pravo sudionika Beograd Pride-a na slobodno okupljanje od svih prijetnji.

Zastrašivanje učesnika Beograd Pride-a od strane policijskih službenika prikazivanjem filmova nasilnog sadržaja neprihvatljivo je ponašanje Republike Srbije koja umjesto da promiče, guši i zatire osnovna ljudska prava.    

Molimo Vas da razmotrite našu prosvjednu notu i da uskladite svoje postupanje sa zakonom, Ustavom i svim međunarodnim dokumentima koji obvezuju vašu zemlju na zaštitu i promicanje ljudskih prava, te da učinite sve potrebne radnje kako bi se manifestacija istog sadržaja održala na drugi datum.

Također, obratit ćemo se i Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske kako bi Vam i naša politička vlast uputila isti apel.

U nadi da naš glas neće biti zaboravljen, pozdravljamo Vas uz izraze dubokog poštovanja.

Sanja Juras,                            Augustin Zonjić,        
Koordinatorica Kontre                    Koordinator Iskoraka

Bojana Genov,
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske