Predmet: Javno priopćenje povodom izjave medijima glasnogovornice PUZ o odustajanju od zabrane javnog okupljanja, odnosno prosvjeda pod nazivom „Anti-gay prosvjed“

Poštovane/i,obraćamo Vam se povodom izjave medijima glasnogovornice PUZ o odustajanju od zabrane javnog okupljanja, odnosno prosvjeda pod nazivom „Anti-gay prosvjed“ nakon provođenja sigurnosnih provjera.

Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska mreža Hrvatske uputili su dana 3. lipnja 2009. hitan zahtjev PU Zagrebačkoj za stavljanje izvan snage rješenja kojim se odobrava održavanje javnog okupljanja, odnosno prosvjeda pod nazivom „Anti-gay prosvjed“, Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista iz razloga što isti sadržava sve elemente kaznenog djelarasne i druge diskriminacije. Također, podnesene su kaznene prijave protiv organoizatora prosvjeda.

Nakon toga inspektori PUZ nadležni za primjenu Zakona o javnom okupljanju obavijestili su nas na sastanku da informacija o davanju rješenja kojim se odobrava navedeni prosvjed nije točna. Nadalje, rečeno nam je da su se policiji već javili zabrinuti građani koji su brinuli da bi moglo doći do eskalacije nasilja jer se na internet stranicama organizatora otvoreno poziva na nasilje, te se daju upute za spravljenje oružja (molotovljev koktel). Obaviješteni smo da će policija ukoliko postoje uvijeti za zabranu, to učiniti.

Isti dan upućen je zahtjev za zabranu javnog okupljanja nazvanog „anti-gay prosvjed“ PUZ. Ministarstvu unutarnjih poslova upućen je zahtjev za zabranu prosvjeda pod nazivom „anti gay prosvjed“. 

Ovim putem želimo uputiti javnu osudu na rad PUZ, te Ministarstva unutarnjih poslova. Niame, nakon uvida u poziv i web stranice organizatora, daljnje sigurnosne provjere nije bilo potrebno provoditi, te je zabrana od strane nadležnih institucija morala uslijediti. Na web stranicama organizatora otvoreno se poziva na nasilje i širi mržnja, a stavovi organizatora se temelje na nacističkim idejama o nadmoćnosti bijele rase. Radi se o prosvjedu kojim se poziva na rušenje civilizacijskih tekovina svih demokracija, pa tako i hrvatskih demokratskih tekovina zajamčenih Ustavom.

Izostanak zabrane ovog prosvjeda od strane nadležnih institucija ovog prosvjeda koji najavljuje fašizam u svom najgorem obliku, učinio je Zagreb nesigurnim gradom za sve građane i građanke.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan,
Koordinator Iskoraka

Bojana Genov,
koordinatorica Ženske mreže Hrvatske