Internacionalni simpozij ''Nove perspektive: migracije u centralnoj i jugoistočnoj europskoj regiji'' održat će se 8. i 9. svibnja 2009. u Goethe-Institutu u Zagrebu, u organizaciji Initiative Minderheiten iz Beča i u suradnji sa Queer Zagrebom, Goethe-Institutom i Centrom za mirovne studije. 

Polazeći od izložbe ''Gastarbajteri – 40 godina radne migracije'' osmišljen je projekt ''Nove perspektive'', koji obrađuje povijest europske migracije. Istraživanje migracije u europskom kontekstu u pravilu je jednostrano jer se većinom provodi iz perspektive useljeničkih sredina i društava, dok se na iseljeničke zemlje jedva obraća pažnja. Interdisciplinarna izlaganja na simpoziju propituju i problematiziraju zapadnu proizvodnju znanja o pozadini, dinamici i posljedicama migracije, o jednostranom medijalnom predstavljanju i recepciji migracije iz perspektive zemalja useljavanja i razvojima u politici migracije. Prepletanje interdisciplinarnih pristupa i transnacionalne perspektive simpozija trebalo bi otvoriti pluralne perspektive koje su odlučujuće za višeslojno i svestrano proučavanje i obradu migracije. Uz to će biti tematizirani tijekovi migracija posljednjih 20 godina, pri čemu će se prije svega uzeti u obzir pogledi i razmišljanja samih migranata.

Na simpoziju će javnosti biti predstavljene četiri istraživačke teme – regrutiranje, mediji, povratne migracije (''Zlatni istok'') i queer migracije, uz komentare stručnih osoba iz pojedinih područja te zajedničke rasprave.

Na simpoziju će također biti prikazani filmovi ''Paper Dolls'' Tomera Heymanna (Izrael, 2006.) uz prisutsvo režisera i ''Hrvatska, (k)raj na zemlji'' Olivera Sertića (Hrvatska, 2006.) te će biti izloženo i nekoliko eksponata o temi azila u Hrvatskoj.

Radni jezici simpozija su engleski i njemački uz simultano prevođenje.