Ženska mreža Hrvatske organizira prosvjednu akciju povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena. Akcija će se održati pod nazivom „Crkva bez politike, država bez propovjedi“.

Cilj nam je ukazati na potrebu razdvajanja crkve od države. Pod utjecajem crkvenih dogmi država usvaja mnoge politike koje na različite načine štete građankama i građanima i sužavaju prostor ljudskih prava.

Pozivamo vas da nam se pridružite u povorci koja kreće 8.3.2009. u 10.30 sati s Krvavog mosta, prolazi kroz Radićevu, nastavlja na Trg Bana Jelačića, pa zatim ide Bakačevom do Katedrale.

Pridružite i podržite naše zahtjeve.

ZAHTJEVI Ženske mreže Hrvatske

1. Republika Hrvatska treba otkazati bilateralne sporazume sa Svetom Stolicom koji daju privilegirani status Katoličkoj crkvi i koji su protivni Ustavu RH i preuzetim međunarodno – pravnim obvezama RH.

2. Slobodnu i javnu, sekularnu i kvalitetnu edukaciju integriranu u obrazovni sustav u Hrvatskoj i garantiranu Ustavom RH.

3. Crkve ne smiju održavati vjerski odgoj u bilo kojoj formi u javnim školama u Hrvatskoj. Vjerski odgoj se treba prakticirati u institucijama i prostorijama osiguranima od crkve/crkvi (vjerskih zajednica).

4. Crkve se ne smiju miješati u seksualnu edukaciju u školama. Javna seksualna edukacija treba uključivati sekularni sustav vrijednosti kao što je to sloboda u definiranju i manifestiranju društvenih i seksualnih veza/odnosa, pri tom pomažući mladim ljudima da budu odlučni u odbijanju neželjenog seksa. Suvremeni seksualni odgoj uključuje edukaciju o pravima seksualnih i rodnih manjina, prevenciji spolnih bolesti i reproduktivnom zdravlju i kontroli rađanja.

5. Crkve ne smiju zadirati u žensku kontrolu nad vlastitim tijelima Crkve nemaju pravo vlasništva nad ženskim tijelom – pristup sigurnoj, slobodnoj kontroli rađanja, pobačaju, sterilizaciji, medicinski potpomognutoj oplodnji pravo je svake pojedinke/pojedinca. Crkva ne smije biti privilegirana prilikom širenja mržnje prema seksualnim manjinama.

6. RH treba ukinuti finaciranje Katoličke crkve iz državnog proračuna i raspisati crkveni porez, kojim će vjernici prema slobodnom izboru financirati svoje vjerske zajednice.