Zagreb, 14. Siječnja 2009.
PREDMET: Priopćenje za javnost povodom napada na Nevena Rauka

Poštovani,

Dana 12. Siječnja 2008. godine u Zagrebu je od strane nepoznatih počinitelja fizički napadnut Neven Rauk, inače korisnik web portala Iskrica. Naime, oštećenik se istog dana dogovorio putem navedenog portala da će se sa nepoznatim počiniteljem naći u 20:00 sati kod spomenika ispred Dinamovog stadiona u Maksimiru, pa kada je došao na dogovoreno mjeseto, dočekala ga je grupica mladića od koje je počeo bježati pa su ga, prateći autobus osobnim automobilom, ponovo sačekali kod Krematorija gdje su ga fizički napali i zadali mu ozljede nosa i oka, a cijeli napad su također i fotografirali.

Slijedom saznanja o ovom napadu, postupajući po službenoj dužnosti Pravni tim Iskoraka i Kontre podnio je danas kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja pod sumnjom da su na štetu Nevena Rauka počinili kaznena djela nasilničkog ponašanja iz čl. 331. St. 2. Kaznenog zakona te rasne i druge diskriminacije iz čl. 174. St. 1. Kaznenog zakona, a koja kaznena djela, s obzirom na činjenicu da je oštećenik napadnut zbog svoje spolne orijentacije treba sukladno postojećim zakonskim propisima tretirati kao zločin iz mržnje.

Sa žaljenjem moramo ponoviti tvrdnju da je Zagreb postao nesiguran grad u kojem se učestalo događaju fizički napadi na građane i građanke. Česti motivi takvih napada su spolna orijentacija, nacionalna pripadnost, boja kože ili neko drugo obilježje oštećenog. Napadi motivirani mržnjom imaju za uzrok osjećaj opće nesigurnosti među pripadnicima manjina i visoko stigmatizirajući učinak.

Stoga tražimo:

•    Od policije da dosljedno provodi zakonodavstvo koje se tiće zločina iz mržnje za što postoji i interni naputak Ministarstva unutarnjih poslova, te pronađe sve počinitelje u što kraćem roku;

•    Od državnog odvjetništva da prepozna ovaj napad kao kaznena djela nasilničkog ponašanja i rasne i druge diskriminacije, te ih kvalificira kao zločin iz mržnje, te da u buduće vodi statistike o kaznenim djelima počinjenim iz mržnje;

•    Od državnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnosti spolova da osude ovakav tip nasilja, te nadziru rad policije u ovakvim slučajevima.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras

Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan,

Koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina