POZIVAMO psihologe i psihologinje koji/e posjeduju senzibiliziranost i spremnost za rad s pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina (lezbijke, gej muškarci, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe) da ubilježe svoje usluge savjetovanja i/ili psihoterapije u NACIONALNU ON-LINE BAZU PODATAKA!

Identificiranje LGBTIQ "friendly" psihologa/inja na nacionalnom nivou

Stres manjine, izloženost sustavnoj opresiji i diskriminaciji te nepostojanje podrške u bližoj okolini neki su od problema s kojima se LGBTIQ osobe nose u svojim životima. Zbog ovakvog svakodnevnog iskustva, pripadnici i pripadnice seksualnih i rodnih manjina imaju specifične potrebe za podrškom i savjetovanjem. Za rad s LGBTIQ populacijom potrebno je da psiholozi/ginje poznaju specifičnost svakodnevnog iskustva ovih osoba, njihove potrebe te da posjeduju stručnost. Česta praksa je da se pripadnici i pripadnice seksualnih i rodnih manjina javljaju udrugama u potrazi za psiholozima/ginjama koji/e su upoznati sa specifičnim potrebama LGBTIQ osoba te senzibilizirani za rad s ovim klijentima/cama ("LGBTIQ friendly" psiholozi/ginje). Poteškoća udruga kod upućivanja LGBTIQ osoba na psihologe/inje leži i u tome što ne postoji mreža identificiranih LGBT friendly psihologa/inja, a psihološka savjetovališta pri Udrugama (gdje ih se može uputiti) postoje za sada samo u Zagrebu i Rijeci.

Nužno je identificirati psihologe i psihologinje koji/e su senzibilizirani i posjeduju stručnost za rad s LGBTIQ populacijom. Iz tog razloga, potrebno je kreirati bazu podataka psihologa/inja diljem Hrvatske kojima se LGBTIQ osobe mogu obratiti. Ova informacijska baza podataka nalazit će se na Internet stranici www.lori.hr/psihologija, dok će se informacije o njoj nalaziti na stranicama drugih LGBTIQ udruga u Hrvatskoj, Internet stranicama posvećenim psihosocijalnom zdravlju i slično. Postojanje baze podataka psihologa/inja koji/e nude svoje usluge LGBTIQ populaciji utjecat će na smanjenje neadekvatnog tretmana u brizi za psihosocijalno zdravlje LGBTIQ osoba, smanjenje straha LGBTIQ osoba od obraćanja psiholozima/ginjama te doprinijeti poboljšanju dostupnosti i kvalitete usluga na području psihosocijalnog zdravlja za pripadnice i pripadnike seksualnih i rodnih manjina.

Kako bi vas uvrstili u NACIONALNU ON-LINE bazu psihologa/inja koji/e nude svoje usluge LGBTIQ populaciji, potrebno je ispuniti kratak upitnik (u prilogu). Upitnik pošaljite na loriaktiv@yahoo.com. Osim na ovaj način, prijaviti se u bazu možete i direktno na stranici www.lori.hr/psihologija.

Zahvaljujemo na suradnji,

Udruga LORI i suradnici/ce

 
Projekt "Poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga na području psihosocijalnog rada s pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina" financijski su podržali Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga drustva, Mama Cash-Fund for Women i Grad Rijeka – Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb.