Zagreb, 21.07.2008.

SVIM MEDIJIMA

Poštovani/e,

obraćamo Vam se u vezi znaka zabrane za kupanje gej parovima na plaži Duilovo u Splitu. Naime, nepoznati su počinitelji, zbog neprimjerenog ponašanja nekih osoba, odlučili na plaži postaviti znak zabrane dolaska gej parovima na način da su lik dvojice muškaraca prekrižili i ispod ispisali riječ „GAY“.

Ovim putem obavještavamo Vas da smo u navedenom slučaju podnijeli Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog sumnje da su postavljanjem navedene zabrane počinili kazneno djelo rasne i druge diskriminacije iz čl. 174. st. 1. Kaznenog zakona.

Postavljanjem takve zabrane nepoznati počinitelji, kupači predmetne plaže Duilovo, samovoljno su ograničili pravo drugih osoba na dolazak i korištenje javnog prostora isključivo zbog njihove spolne orijentacije. Građani kojima je smetalo neprimjereno ponašanje nekih osoba trebali su pozvati policiju i prijaviti prekršaj prema odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a ne poduzimati radnje kojima se krše prava i slobode drugih.

Stoga očekujemo od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu da će pokrenuti radnje kojima će se utvrditi identitet počinitelja i pokrenuti protiv njih kazneni postupak te ukloniti sporni znak zabrane kako bi na ovoj plaži, kao i na drugim javnim površinama, građani mogli uživati dobra koja im pripadaju, bez obzira na njihove osobne razlike.

Srdačan pozdrav,

Kristijan Grđan, koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina

Sanja Juras, koordinatorica Lezbijske grupe Kontra