SVIM MEDIJIMA

Poštovane/i,

Obraćamo vam se vezano za napade koji su se dogodili nakon Zagreb Pridea 2008.

Po odlasku s manifestacije prema sadašnjim informacijama napadnuto je četvero sudionika. Aktivisti/ce Iskoraka i Kontre, Sanja Juras i Kristijan Grđan napadnuti/e su na ulazu u zgradu u kojoj se nalazi ured Lezbijske grupe Kontra. Aktivist Kristijan Grđan zadobio je lakše ozljede glave. Gotovo istovremeno napadnuta su dvojica sudionika Zagreb Pridea u Varšavskoj ulici. Jedan od njih zadobio je teže tjelesne ozljede, te je hospitaliziran, dok je drugi zadobio lakše tjelesne ozljede. Oba slučaja su prijavljena policiji.

Prilikom uzimanja iskaza od strane napadnutih aktivista/ica u 5. Policijskoj postaji u Zagrebu, policijski službenici opisani događaj zabilježili su kao prekršajno djelo. Skrećemo pažnju na činjenicu da se radi o kaznenim djelima nasilničkog ponašanja i rasne i druge diskriminacije, koja predstavljaju zločine iz mržnje, te da se ne radi samo o prekršaju.

Tražimo da napokon policija uvede u svoju praksu razlikovanje izgredničkog ponašanja, odnosno prekršajnih djela remećenja javnog reda i mira i nasilja motiviranog mržnjom prema određnim društvenim skupinama.

Ističemo da je u izvješću Europske komisije za 2007. godinu vezano za zločine iz mržnje u naglašeno da je samo četiri slučaja procesuirano prema odredbi Kaznenog zakona koja se tiče zločina iz mržnje, te da je podrška žrtvama diskriminacije marginalna. Odbor Europskog parlamenta za prava lezbijki gejeva objavio je upozorenje hrvatskim vlastima prije same manifestacije kako se ne bi ponovilo loše postupanje policije od prošle godine. U izvješću se navodi da hrvatska Vlada mora jasno pokazati da razumije kako je  poštivanje ljudskih prava svakog građana I građanke jedan od kriterija za članstvo u Europskoj uniji.  

Tražimo:

  • Od policije da dosljedno provodi novodonesenu legislativu koja se tiče zločina iz mržnje za što postoji i interni naputak Ministarstva unutarnjih poslova, te pronađe sve počinitelje u što kraćem roku;  

  • Od državnog odvjetništva da prepozna ove napade kao kaznena djela teške tjelesne ozljede, nasilničkog ponašanja, i rasne i druge diskriminacije, te ih kvalificira kao zločine iz mržnje;

  • Od državnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava i ravnopravnosti spolova da nadziru rad policije u ovakvim slučajevima.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras, Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan, Koordinator Iskoraka – centra za prava seksualnih i rodnih manjina

Bojana Genov, Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske