IZVJEŠTAJ O STANJU LJUDSKIH PRAVA SEKSUALNIH I RODNIH MANJINA U 2007. GODINI U REPUBLICI HRVATSKOJ

Sažetak

Pozitivni pomaci u stanju prava spolnih i rodnih manjina u Republici Hrvatskoj u 2007. godini vidljivi su kao i proteklih godina u povećanju prijava nasilja i diskriminacije udrugama za zaštitu spolnih i rodnih manjina. Sve više ljudi pronalazi hrabrosti prijaviti homofobične, bifobične i transfobične zločine iz mržnje. Ipak, velika većina osoba koje su doživjele diskriminaciju i nasilje nikada ne prijavi takve incidente zbog nepovjerenja u hrvatski pravni sustav i straha od razotkrivanja njihove spolne orijentacije.

Najozbiljnije kršenje ljudskih prava spolnih i rodnih manjina u 2007. godini počinjeno je od strane policije prilikom postupanja u slučajevima nasilja nad pripadnicima seksualnih i rodnih manjina vezano za manifestaciju Zagreb Pride 2007. Unatoč velikom broju evidentiranih slučajeva fizičkog nasilja nad pripadnicima seksualnih i rodnih manjina od strane Policijske uprave zagrebačke, nijedna kaznena prijava protiv počinitelja nije podnesena od strane policije.

Dana 9. srpnja 2007. godine Jutarnji list objavio je službenu izjavu g. Marijana Tomurada, načelnika Policijske uprave zagrebačke, u kojoj se između ostaloga navodi: “Odradili smo posao vrhunski i ne može nam nitko ništa prigovoriti. Reagirali smo primjereno situaciji i trenutku, na vrlo profesionalan i odgovoran način, te smo pod kontrolom držali cijeli događaj“, te da “u slučaju da netko smatra da treba podnijeti kaznenu prijavu protiv izgrednika, to može i učiniti.“ G. Tomurad je samo dva dana prije izjavio da je policija spriječila tragediju jer su od zapaljivih boca mogli stradati deseci ljudi. Ipak, policija nije podnijela kaznene prijave vezano za bilo koji od nasilnih napada na sudionike manifestacije, uključujući i pokušaj napada Molotovljevim koktelima.

Prilikom prijave nasilja policijski službenici 1. policijske postaje vrijeđali su oštećenike i diskriminatorno postupali prema njima na temelju njihove spolne orijentacije i nacionalne pripadnosti (radilo se o slovenskim državljanima). Ministarstvo unutarnjih poslova nije sankcioniralo takav postupak ni nakon pritužbe oštećenih, te je odaslalo poruku da je takvo postupanje policijskih službenika u skladu sa stavom Ministarstva. Policija prešutno i faktički otklanja mogućnost istrage protiv napadača.

Cjeloviti izvještaj: PDF, 469KB