SVIM MEDIJIMA
12.11.2007.

Poštovani/e,
s današnjim danom, Lezbijska grupa Kontra i Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, održale/i su okrugli stol namjenjen političkim strankama koje su u prošlom sazivu bile zastupljene u parlamentu. Na okrugli stol bile su pozvane sve parlamentarne stranke. Pozivu su se odazvale/i Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati, Istarski demokratski sabor, Demokratski centar, Socijaldemokratska partija i Hrvatska socijalno liberalna stranka. Iako se pozivu odazvala i Samostalna demokratska srpska stranka, njezin predstavnik ipak nije došao na okrugli stol.
Pozivi bili upućeni na imena predsjednika i predsjednica stranaka, te je u tom svojstvu za ovu tematiku iskazala interes isključivo Hrvatska narodna stranka ispred koje je došla gđa. Vesna Pusić. Ostale stranke uputile su na okrugli stol svoje predstavnike/ce, SDP g. Šimu Lučina, IDS gđu. Doroteu Pešić Bukovac, DC g. Daniela Birčića i HSLS gđu. Slavicu Jakobović Fribec. Osim navedenih stranaka, tijekom pripreme okruglog stola samo je Hrvatska seljačka stranka iskazala da se ne može odazvati pozivu zbog brojnih obaveza koje imaju tijekom predizborne kampanje, dok su predstavnici/e drugih stranaka iskazali/e kako o tome još nisu odlučili i da će nas obavijestiti na vrijeme, što se nije dogodilo.

Prvo pitanje upućeno predstavnicima/ama stranaka odnosilo se na to da li nazočne stranke podržavaju neka od slijedećih prava: pravo na brak istospolnih partnera/ica, pravo na zasnivanje registriranog partnerstva, te mogućnost posvajanja djece od strane istospolnih parova. Jedino Hrvatska narodna stranka podržava pravo na brak istospolnih parova. Sve ostale stranke koje su prisustvovale okruglom stolu podržavaju pravo osoba istog spola na registrirano partnerstvo sa opsegom prava dostupnih raznospolnim parovima kroz brak i izvanbračnu zajednicu. Hrvatrska narodna stranka također smatra da treba poraditi na ustanovljavanju minimalnih standarda u kontekstu obiteljskog prava na europskoj razini. U pogledu posvajanja djece sve su stranke iskazale da ne podržavaju tu opciju, ponajviše zbog neodgovarajuće društvene klime. Na upit što je utjecalo na promjenu stava kod stranaka DC i HSLS vezano za pravo na registrirano partnerstvo s obzirom na to da te stranke nisu podržale Prijedlog zakona o registriranom partnerstvu u Hrvatskom saboru, predstavnik DC-a je odgovorio da je njihova stranka o toj temi raspravljala tek prije dva mjeseca, te da su tada donijeli pozitvan stav prema registriranom partnerstvu. Predstavnica HSLS-a je iskazala da je njihov stav o ovoj temi uvijek bio jednak- podržavajući, te da „ne zna zašto je Čehok bio suzdržan“.

Stranke su upitane i o tome bi li podržale prepoznavanje istospolnih zajednica u Ustavu RH, na koje pitanje nije odgovorila gđa. Vesna Pusić jer HNS ionako podržava pravo na brak istospolnih parova, a brak je u Ustavu RH već prepoznat. Predstavnici/e ostalih stranaka koji su se pozitivno izjasnili/e za registrirano partnerstvo, izjavili/e su da bi podržali/e prepoznavanje istospolnih zajednica u Ustavu RH, osim predstavnice HSLS-a koja je izjavila da na to pitanje trenutno ne može odgovoriti.

Treće pitanje odnosilo se na to sadrži li program pojedinih stranaka prava seksualnih i rodnih manjina te jesu li pripadnici/e tih manjina zastupljeni na kandidacijskim listama. Niti jedna stranka osim SDP-a ne sadrži u svojem programu prava seksualnih i rodnih manjina. Samo je predstavnik DC-a iskazao da na listama ima nekoliko pripadnika/ca seksualnih manjina, ali da se oni/e kao takvi nisu javno deklarirali/e, dok su predstavnici/e ostalih stranaka iskazali/e da su njihove liste otvorene svim kandidatima/kinjama i da je primarni kriterij odabira stručnost kandidata.

U pogledu zaštite prava transrodnih osoba isključivo je SDP iskazao da, iako stranka o tome još nije raspravljala, sigurno bi podržala inicijativu koja bi dovela do bolje zaštite ljudskih prava transrodnih osoba, dok su predstavnici/e drugih stranaka iskazali/e da njihove stranke još o tome nisu raspravljale i da se sve zalažu za zaštitu ljudskih prava.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan,
Koordinator Iskoraka