SVIM MEDIJIMA
08. studeni 2007

Poštovane/i,
obraćamo Vam se vezano za izjavu Lezbijske organizacije Rijeka „LORI“ povodom postupanja Gradske knjižnice Zadar.
Naime, Gradska knjižnica Zadar odbila je uslugu davanja prostora u najam organizaciji „LORI“ za održavanje predstave „Hoće li biti drugačije kada im kažem da sam gej?“ s obrazloženjem da se radi o „temi za koju još nije pogodna klima u Zadru“ .
Takvo postupanje Gradske knjižnice Zadar kao javne ustanove jest protupravno, te se očigledno radi o slučaju izravne diskriminacije po osnovu spolne orijentacije oštećenika.
Osobne procjene djelatnika javne ustanove o društvenom ozračju ne mogu biti opravdanje za protupravno postupanje takve ustanove.

Pravni tim Iskoraka i Kontre i Ženska Mreža Hrvatske s današnjim datumom podnijeli su kaznenu prijavu protiv g. Ivana Pehara, ravnatelja Gradske Knjižnice Zadar zbog sumnje da je počinio kazneno djelo povrede izražavanja misli iz čl. 107. Kaznenog zakona u stjecaju s kaznenim djelom rasne i druge diskriminacije iz čl. 174. st. 1. Kaznenog zakona, a sve u vezi sa čl. 89. st. 36. istog zakona, jer je oba kaznena djela počinio po osnovu spolne orijentacije oštećenika.

Tražimo:

1. Od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu da prepozna postupanje Gradske knjižnice Zadar kao navedena kaznena djela i provede odgovarajuću istragu;

2. Od državnih mehanizama za ljudska prava i ravnopravnost spolova da nadziru istragu i daljnji postupak u ovom slučaju.

Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra

Kristijan Grđan,
Koordinator Iskoraka-centra za prava seksualnih i rodnih manjina

Bojana Genov,
Koordinatorica Ženske mreže Hrvatske