RTL televizija
n/r urednika emisije Big Brother, g. Matije Kovača
Fax: 01/3660-009

Zagreb, 02. listopada 2007. godine

PREDMET: reakcija u vezi zabavne emisije Big Brother prikazane 29. rujna 2007.
– očitovanje, traži se
– preporuka, daje se

Poštovani g. Kovač,
pregledom sadržaja zabavne emisije Big Brother prikazane na RTL televiziji dana 29. rujna 2007. godine, posebnu smo pozornost obratili na dio emisije vezan uz nominacije stanara Hrvoja Šoštarića koji se javno deklarirao kao homoseksualac. Tu nam se čini da je osnovni razlog nominacije Hrvoja Šoštarića od strane stanara Krešimira Karačića bio taj što g. Karačić, iako nema ništa protiv homoseksualaca, istovremeno iste ne želi u svojoj blizini.
Bez obzira na izražavanje takvog razloga, isti nije trebalo, po našem mišljenju smatrati dovoljnim razlogom da bi se bilo koga nominiralo. Stoga Vas molimo da nam dostavite u cijelosti snimak predmetne emisije uz očitovanje o postupku prihvaćanja razloga za nominacije od strane stanara kao „dovoljno dobrih“ ili „nedovoljno dobrih“ u odnosu na konkretan slučaj.

Upozoravamo da su mediji do sada izvještavali javnost nekoliko puta da se u rodnom gradu stanara Hrvoja, u Rijeci, gdje je njegovo prebivalište, priprema grupa nasilnika da bi ga pretukla nakon što napusti Big Brother kuću te da je RTL telvizija zajamčila njegovu sigurnost po izlasku iz kuće i povratku u mjesto prebivališta. Okolnosti unutar kojih je ovaj stanar javno izrazio svoju seksualnu orijentaciju, putem jedne od najgledanijih emisija u medijskom prostoru, koja je praćena svakodnevno i unutar koje se ulazi duboko u privatan život samih sudionika, opravdava poduzimanje mjera njegove dodatne zaštite što u svakom slučaju treba imati u vidu i kada je riječ o ponašanju drugih stanara prema njemu samome kao i o njihovim razlozima za njegovu nominaciju za izlazak iz kuće.

Nadalje, ističemo činjenicu da je prema čl. 6. st. 2. Zakona o ravnopravnosti spolova te po čl. 21. st. 1. Zakona o istospolnim zajednicama te po drugim pozitivnim propisima hrvatskog zakonodavstva zabranjena diskriminacija spram pojedinaca osnovi njihove spolne orijentacije. Stoga preporučamo uredništvu emisije Big Brother da ubuduće ne smatra razloge za nominaciju, dovoljno dobrim, ako su oni sami po sebi temeljeni na diskriminativnim osnovama spram pojedinaca zbog njihove spolne orijentacije, kao ili zbog pripadnosti određenoj društvenoj skupini (nacionalna ili etninčka pripadnost), zbog vjere, socijalnog podrijetla, spola, dobi, rase, fizičkih osobina, zdravstvenog stanja i dr.

Molimo sa nam dostavite odgovor na naše sugestije u što kraćem vremenskom roku.

Srdačan podzrav,

Kristijan Grđan,
koordinator Iskoraka – Centra za prava seksualnih i rodnih manjina

Sanja Juras,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra