LGBTIQ koordinacija Hrvatske najoštrije osuđije nedavno nasilničko ponašanje koje se desilo nakon Zagreb Pridea 2007.

Zagreb, 10. 7. 2007.

LGBTIQ koordinacija Hrvatske je koordinacija udruga koje se bave promicanjem, zaštitom i afirmacijom prava i identiteta seksualnih i rodnih manjina. Koordinacija najoštrije osuđuje:

1. Zločine iz mržnje i homofobično nasilje na zagrebačkim ulicama te napade na sudionike i sudionice skupa od strane organiziranih nasilničkih skupina nakon manifestacije;

2. Neprimjerenu reakciju policije koja nakon prvih dojava o napadima nije osiguravala središte grada čime je dopustila da Zagrebom zavlada nasilničko ponašanje bandi i drugih pojedinaca i pojedinki;

3. Ublažavanje slike o sigurnosnom stanju u gradu umanjivanjem broja napadnutih u izviješću policije;

4. Prijavljivanje napadača i napadačica od strane policije tek prekršajno, dakle na najblaži mogući način, a posebice registriranje pokušaja napada Molotovljevim koktelom kao remećenje javnog reda i mira, a ne kao teškog kaznenog djela;

5. Preblagu i tek načelnu osudu nasilja od strane Vlade kroz izjavu glasnogovornika Ratka Mačeka u kojoj nije jasno navedeno niti što niti tko se osuđuje. Izostanak nedvosmislene osude od strane premijera Ive Sanadera kojega pozivamo da odmah osudi napade te da ih bez ustezanja, okolišanja i političkih kalkulacija imenuje zločinom iz mržnje i homofobičnim nasiljem.

Izražavamo solidarnost i podršku svim sudionicama i sudionicima Zagreb Pride-a i ostalim građanina i građankama koji su bili izloženi/e napadima te ih pozivamo da se obrate Organizacijskom odboru Zagreb Pride-a ili Pravnom timu Iskoraka i Kontre kako bi evidentirali nasilje (i ono koje se iz bilo kojeg razloga nisu usudili/e prijaviti) te dobili/e potrebnu pravnu i moralnu pomoć.

Organizirane nasilničke skupine imale su za cilj napasti temeljne vrijednosti hrvatskog društva: jednakost i ravnopravnost svih građana i građanki, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja te pravo na javno okupljanje i političko djelovanje. Policija i državna vlast navedenim postupcima odaju dojam odobravanja i potpore ovakvim napadima.

Pozivamo građane i građanke da izraze neslaganje te uskrate podršku svima koji ohrabruju i podupiru brutalne napade nasilničkih skupina.

Pozivamo sve pojedince i pojedinke te organizacije u zemlji, a posebno pripadnike i pripadnice LGBTIQ zajednice, da se aktivno i solidarno uključe u borbu protiv mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima i pripadnicama seksualnih i rodnih manjina, da se uključe u našu borbu za priznavanjem postojanja u ovom društvu i pravo na jednakost pred zakonom. Puna ravnopravnost i jednakopravnost svih građana i građanki najbolji je put prema pravednijem društvu.

Za LGBTIQ koordinaciju

Stjepan Pavlek,
Predsjednik inQueerzicije
Kontakt: 091 526 4619

O LGBTIQ koordinaciji

LGBTIQ koordinacija Hrvatske je koordinacija udruga koje se bave promicanjem, zaštitom i afirmacijom prava i identiteta seksualnih i rodnih manjina. LGBTIQ koordinacija osnovana je u Zagrebu, 30. 6. 2007. godine.
Koordinaciju sačinjavaju (abecednim redom): Angelina Jolie Fan Club, Inicijativa queer Zadar, inQueerzicija – Nova gej scena, Iskorak – centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Lezbijska grupa Kontra, Lezbijska organizacija Rijeka LORI, Queerilica, Queer Zagreb, Zagreb Pride, Ženska soba – Centar za seksualna prava.
Članice Koordinacije naizmjence predsjedavaju Koordinacijom. U mandatu srpanj – prosinac 2007. Koordinacijom predsjedava udruga inQueerzicija – Nova gej scena.