Pred početak ljetne sezone, Queer subote petkom nude zanimljiv program kao mamac za publiku željnu bijega iz ljetnih vrućina. Ovogodišnji Queer Raspust sa zadovoljstvom vam pretstavlja: Stonewall 1969 (SAD, 1996.) i Paper Dolls (dokumentarni film, Izrael, 2006.)

Stonewall 1969, SAD, 1996.

19.00 sati, kino Tuškanc, trajanje: 95 minuta, režija: Nigel Finch

Ususret zagrebačkom gay pridu koji će se održati 7. 7. 2007. Queer Zagreb Vas želi podsjetit kako je sve počelo… A sve je počelo u legendarnom njujorškom gej baru u konfuzno doba kasnih ’60tih. “Stonewall” pripovijeda o političkom coming-of-age u homoseksualno društvo. Za sve vas koji se dvoumite oko dolaska na zagrebački pride, ovaj film će vam olakšati donijeti odluku.

Paper Dolls (Lutke od papira), dokumentarni film, Izrael, 2006.

21.00 sata, kino Tuškanc, trajanje: 83 minute, režija: Tomer Heymann

Prva nagrada publike – najbolji dokumentarni film, Los Angeles Independent film festival, 2006.
Prva nagrada publike, Panorama Berlin Internacionalni festival, 2006.

Kad se zatvorila granica i onemogućen pristup palestinskim radnicima/ama, izraelske vlasti zamijenile su radnu snagu radnicima/ama iz drugih krajeva svijeta. Među onima koji su prihvatili/e poziv, bili/e su i Filipinci/ke u različitim fazama osobne rodne tranzicije. Ovi/e pojednici/ke, koji/e su se doživljavali/e kao žene, napustili/e su svoje obitelji i sredinu u kojoj su rođeni/e ne bi li pokušali/e izgraditi novi život u Izraelu kao skrbnici/e za starije osobe, ortodoksne Židove/ke, često poput njihove vlastite djece. Kad završe sa svojim dnevnim poslom, u slobodno vrijeme, oni/e nastupaju kao drag queen sastav “Paper Dolls,” u noćnim klubovima Tel Aviva. Iako su članovi/ice grupe uživali/e u liberalnoj atmosferi Izraela, bili/e su outsideri i uvijek potencijalna meta službi koje kontroliraju imigrante/kinje. U ovom dinamičnom dokumentarcu Toma Heymanna, autor prezentira položaj imigranata/kinja u zapadnoj kulturi i ulazi u živote društvenih otpadnika/ca u potrazi za slobodom i prihvaćanjem.

Cijena ulaznice 10 kn.