ORGANIZACIJSKI ODBOR ZAGREB PRIDEA

U Zagrebu, 20. lipnja 2007.

Poštovani/a – Dragi/a,
Dopustite nam da Vam skrenemo pažnju da će se u Zagrebu od 4. do 7. srpnja održati šesta Zagreb Pride manifestacija, ove godine na temu Vidljivost: Pravo na javnost. Sama Povorka ponosa s geslom „Svi na Pride! Sve na Pride!“ održat će se u subotu 7. srpnja u centru grada, a javni skup i zabavni dio programa predviđen je prvi put na “Cvjetnom trgu”, simboličkom mjestu javnosti i vidljivosti, pravom centru grada.
Ovim putem pozivamo Vas da iskažete podršku i solidarnost LGBTIQ pokretu u Hrvatskoj, zagovaranju jednakosti, dostojanstva, ravnopravnosti i vidljivosti svih lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba dolaskom na Povorku ponosa i/ili javnim potpisom podrške i solidarnosti.

Naime, uobičajena je praksa da pojedinci i pojedinke, bez obzira odluče li se sudjelovati u Povorci ponosa, svojim potpisom iskažu solidarnost i podršku Pride manifestaciji i njezinim porukama.

Ove smo se godine mi iz Zagreb Pridea odlučili/e javnim zagovaranjem i pozivima potaknuti brojne pojedince i pojedinke da nam iskažu podršku, kao i osobe iz javne, političke, aktivističke, kulturne, umjetničke, znanstvene, ekonomske, sindikalne i medijske sfere, zatim državne i gradske dužnosnike/ce te osobe iz javnih institucija koje su na neki način svojim istupima u javnosti, profesionalnim angažmanom i osobnim vrijednostima i svjetonazorima doprinijeli/e vidljivosti LGBTIQ osoba, snošljivosti, poštivanju i uvažavanju različitosti.

Vaša podrška bit će za nas dragocjen znak solidarnosti i ohrabrenja, još jedan korak u ostvarenju pune ravnopravnosti i jednakosti svih građana i građanki naše zemlje te snažna i važna poruka javnosti. Sva imena osoba te institucija, organizacija, stranaka i grupa koje iskažu podršku bit će objavljena na našoj mrežnoj stranici i bit će dostupna medijima.

Odlučite li se podržati nas, molimo Vas da odgovorite na mail info@zagreb-pride.net ili se javite na naš telefon (091 500 7867), te nam navedite kako želite da Vas predstavimo (glumica, zastupnik u Saboru, novinarka, aktivist, sveučilišna profesorica, radnik, umjetnica, nastavnik, službenica, student..) i, ukoliko želite, naziv institucije, poduzeća, organizacije ili grupe u kojoj radite, volontirate…

Također Vas molimo da ovo pismo proslijedite svojim kolegama i kolegicama, prijateljima i prijateljicama, znancima i znanicama te da ih potaknete da i oni podrže ovogodišnji Zagreb Pride.

Kako biste mogli/e donijeti valjanu odluku, dopustite nam da se u nastavku ukratko predstavimo i izložimo naše vrijednosti i ciljeve. Više pojedinosti možete saznati i na stranici www.zagreb-pride.net.

Unaprijed zahvaljujemo.

Za OOZP:

Franko Dota
Jelena Poštić
Marko Jurčić
Ana Piponska

Kontakt: info@zagreb-pride.net

Mob: 091 500 7867 (Franko Dota)

ZAGREB PRIDE 2007. – Sve na Pride! Svi na Pride!

Homofobija je sveprisutna u našem društvu, a kako s vremenom polako raste privatna i javna vidljivost lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interseksualnih i queer osoba u Hrvatskoj, tako se i povećavaju javne manifestacije homofobije i homofobijom uvjetovanog nasilja. Prošle je godine prilikom rasprave o prijedlogu zakona o registriranom partnerstvu u hrvatskom Saboru bilo niz homofobnih ispada zastupnika i zastupnica. Samo u proteklih nekoliko tjedana u središtu Zagreba službeno su zabilježena dva slučaja nasilja, jedno ispred kluba Gjuro II kad je napadnut austrijski transvestit, a na Zrinjevcu su od skupine nasilnika napadnuta dva gej mladića.

Dosad u Hrvatskoj nitko od najviših državnih dužnosnika, Predsjednika, Vlade i njezinih tijela, s izuzetkom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, nikada nije nedvosmisleno i bez ustezanja osudio neki homofobičan napad ili ispad, nitko nije bez okolišanja imenovao nasilje i zločine iz mržnje počinjene nad osobama zbog njihove seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja.

Jedan od načina na koji se svi zajedno možemo oduprijeti homo/bi/transfobiji je i povećanjem javne vidljivosti LGBTIQ osoba u društvu, a time ostvarujemo i pravo na javnost i na javno izražavanje različitih identiteta.

Za ovu godinu želimo najaviti novi i drugačiji Pride u više vidova. Uz bogat program i aktivno sudjelovanje drugih LGBTIQ grupa iz Hrvatske i regije, novost su i nova ruta Povorke koja će krenuti s Trga maršala Tita, a završiti, nakon prolaska Trgom bana Jelačića, na “Cvjetnom trgu”, dakle, prvi put u pravom centru grada na politički i društveno simboličkom mjestu “javnosti” i vidljivosti. Naime, VIDLJIVOST LGBTIQ osoba, simboličko “zauzimanje” javnog prostora, tema je Zagreb Pridea 2007.

Smatramo da je vidljivost u javnom prostoru jedan od presudnih trenutaka osnaživanja nas kao LGBTIQ populacije, način na koji se javnostima na simboličan i konkretan način šalje poruka o našemu postojanju i javno i transparentno iskazuju potrebe i zalaganje za prava mnogih osoba u našoj zemlji. Istodobno se odašilje poruka tolerancije, poštivanja različitosti, međusobnog uvažavanja i poštivanja.

Premda će mnogi reći da je u zadnjih 5-6 godina vidljivost LGBTIQ osoba veća no prije, to je samo privid. Naime, medijska slika, premda uglavnom pozitivna, okreće se oko koncepta “gej je ok” ili, još gore, “biti gej je zabavno ili pomodno”. Mi nismo ni “ok”, ni “zabavni i pomodni”. Građani i građanke smo ove zemlje koji se ne žele ni na koji način pretvarati žrtvama ili svoj identitet prikazivati kao nešto pomodno. Takva vidljivost nije ono što nas u prvom redu zanima i nije ono što uistinu pridonosi punoj ravnopravnosti. Mi želimo biti vidljivi i u našim svakodnevnim životnim situacijama i praksama, želimo da se nikome ne pripisuje i podrazumijeva njegova ili njezina heteroseksualnost, da se na ulici držimo za ruke, da se poljubimo u najobičnijem kafiću, da kod kuće, na nedjeljni ručak, bez ustezanja dovedemo partnera ili partnericu. Jedan od načina da to ostvarimo je i simboličko “zauzimanje” grada i njegovih javnih prostora, njegovog neuralgičnog mjesta, špice i Cvjetnog trga koja jest i simbolizira javnost Zagreba pa u neku ruku i Hrvatske.

Vrijednosti koje Zagreb Pride promiče su: jednakost, ravnopravnost i različitost, mirotvorstvo i antimilitarizam, očuvanje prirode i laicizam. Smatramo da je sloboda okupljanja jedna je od najviših vrednota u zemljama liberalne demokracije i naše ustavno pravo.

Ipak, proteklih godina na Prideu je došlo do nekih ograničenja prava na slobodno okupljanje i na slobodu govora i izražavanja, prvenstveno od strane policije.

Odabirom novog mjesta održavanja središnjeg programa, nove rute Povorke ponosa i nove politike, želimo otežati izolaciju koja nam je do sada bila nametnuta ogradama na Zrinjevcu i učiniti još jedan snažan korak prema vidljivosti LGBTIQ osoba.

SVI NA PRIDE! SVE NA PRIDE!

Uz Zagreb Pride 2007. stoje:

Queer Zagreb (Zagreb) www.queerzagreb.org
inQueerzicija – nova gej scena (Zagreb) www.inqueerzicija.hr
Queerilica (Zagreb)
Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina (Zagreb) www.iskorak.org
Lezbijska grupa Kontra (Zagreb) www.kontra.hr
LORI (Rijeka) www.lori.hr
Inicijativa Queer (Zadar)
Ženska soba (Zagreb) www.zenskasoba.org
kugA – Kulturno-Ulična Gej Akcija (Zagreb) http://kuga.gay.hr

Miks (Zagreb) www.udruga-miks.hr
Centar za mirovne studije – CMS (Zagreb) www.cms.hr
Ženska mreža Hrvatske www.zenska-mreza.hr
ZaMir (Zagreb) www.zamir.net
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (Zagreb) www.cesi.hr
Mreža mladih Hrvatske www.mmh.hr
Direktna akcija Zadar (Zadar)
Ženska infoteka (Zagreb) www.zinfo.hr
Neo AFŽ (Zagreb)
Multimedijalni institut (Zagreb) www.mi2.hr
Labin Art Express (Labin) www.lae.hr
BAD.co (Zagreb) www.badco.hr
Volonterski centar Zagreb (Zagreb) www.vcz.hr
B.a.B.e (Zagreb) – www.babe.hr
Protagora – udruga za promicanje prava ireligoznih osoba i ireligiozno poimanje svijeta (Zagreb) www.protagora.hr
iDemo – Institut za demokraciju (Zagreb) www.idemo.hr
Odbor za ljudska prava, Karlovac (Karlovac)
K-zona (Zagreb) www.mangura.net

South-Eastern European Queer Network (SEEQ) www.seeq.net

Društvo za integracijo homoseksualnosti –DIH (Ljubljana, Slovenija www.dih.si
Lambda – Centar za promociju i unapređenje LGBT ljudskih prava i queer kulture (Niš i Kragujevac, Srbija) www.lambda.org.yu
MASSO- Makedonska Asocijacija za Slobodna Seksualna Orientacija (Skopje, Makedonija) www.masso.org.mk
Udruženje Q promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba (Sarajevo, Bosna i Hercegovina) www.queer.ba
ACCEPT (Bukurešt, Rumunjska) www.accept-romania.ro
HOSI Wien (Beč, Austrija) www.hosiwien.at
Christopher Street Day Zürich 2007 (Švicarska) www.csdzurich.ch
GayFest 2007 (Rumunjska) www.accept-romania.ro/fest
Ljubljana Pride 2007 (Slovenija) www.ljubljanapride.org
Regenbogenparade 2007 – Vienna Pride (Austrija) www.regenbogenparade.at Budapest Pride 2007 www.gaypride.hu

Medijski pokrovitelji:

Gay.hr www.gay.hr

H-Alter www.h-alter.org