Peti Queer Zagreb festival održat će se od 7. do 12. svibnja 2007. godine. Uz gostovanje francuske koreografske zvijezde Jeromea Bela, ove je godine tematska odrednica festivala „balkanski queer“ te otuda „nastrani“. U programu ovogodišnjeg festivala bit će zastupljen suvremeni ples, plesno kazalište, performans, drama i druge umjetničke, ne samo izvedbene forme.
www.queerzagreb.org
Izdvajamo i nastup mladog bugarskog umjetnika Ive Dimcheva, jednog od najzanimljivijih pojava na istočnoevropskoj umjetničkoj sceni. Pravdan Devlahović i Dragana Alfirević bave se razotkrivanjem (ne)mogućnosti vlastitog tijela na sceni, a Matija Ferlin, predstavlja svoj prvi, samostalni projekt, intimističku kompoziciju „Sad Sam”. Za samo otvorenje najavljujemo „Edipa u Korintu“, u režiji Ivice Buljana koji je svojim standardnim dramaturškim i redateljskim pristupom gotovo špalirskog izlaganja svega na sceni pred publikom razgolitio tekst i stvorio potentno kazališno iskustvo koje ne prešućuje queer izraz, već njime ponosno maše i pokazuje ga.

Queer Zagreb festival, u svom ovogodišnjem izdanju, najavljuje filmski specijal, pregled gay/queer motiva u filmovima ex Yu kinematografije, u selekciji filmskog kritičara Nenada Polimca. „Premda je mali broj filmova bivše Jugoslavije imao gay odnose i motive u središtu radnje, na marginama ih je bilo na pretek.“ Kroz šest filmova, od kojih neki već imaju kultni status (Žilnik, Sedlar), a neki od njih nikada nisu viđeni kod nas te će biti premijerno prikazani upravo na Queer Zagrebu ( naslovi poput „Diši duboko“, Buđenje iz mrtvih“), prvi puta će se moći svjedočiti kontinuiranom prisustvu gay problematike na celuloidu, a time i trajnog, neprekinutog egzistiranja gay identiteta na ovim prostorima. „Najprije ih zamjećujemo u komedijama, karakterizacijama negativaca te puno dominantnije u filmovima s društvenog ruba i autorskim filmovima.“ Bilo kako bilo, ovo je prilika da se pogledaju ex- Yu ostvarenja, ali i noviji filmovi, koji očijukaju s temom marginalnih seksualnosti ili ih stavljaju u središte priče , pri čemu će i sam Nenad Polimac održati predavanje radnog naslova „Gay motivi u kinematografiji bivše Jugoslavije i u široj regiji“.

Za sam kraj festivala, na Tuškancu, H.C. Zabludovski, odnosno Željko Zorica, javnost će suočiti sa svojim najnovijim otkrićem. Naime, i straživanja H.C. Zabludovskog vežu se uz interpretacije života dvojice značajnih pjesnika, velikana hrvatske književnosti 20. stoljeća: Vladimira Nazora i Ivana Gorana Kovačića.