Dok se u Hrvatskom saboru rasprave vode oko muha i slonova, istospolni parovi izloženi su diskriminaciji u svakodnevnom životu. Izjave saborskih zastupnika/ca koje započinju s već svima poznatim “Nismo homofobični, ali…” završavaju negiranjem problema s kojima se susreću istospolni parovi i uskraćivanjem temeljnih ljudskih prava seksualnim manjinama.
Kako bi se ukazalo na diskriminaciju i potaklo građane i građanke Republike Hrvatske da preispitaju vlastitu homofobičnost Pravni tim Iskoraka i Kontre provodi javnu kampanju u sklopu koje će tijekom svibnja organizirati postavljanje reklamnih plakata i dijeljenje letaka u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.
Aktivnosti kampanje započele su 27. travnja 2007. postavljanjem reklamnih plakata u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku i dijeljenjem promotivnih letaka ispred Hrvatskog sabora.

Aktivisti/ce Pravnog su ispred zgrade Hrvatskog sabora razgovarale/i sa zastupnicima te im dale/i na rješavanje test homofobije. Prva anketirana zastupnica, Božica Šolić (HDZ), napomenula je da se 90% hrvatskih građana izrazilo kao rimokatolici i da ne može jedna manjina silovati većinu. Zastupnik Slaven Letica (NZ) podržava kampanju i podržao bi i zakon koji bi proširio opseg prava istospolnih parova, osobito pravo na naslijeđivanje, pravo na stjecanje državljanstva, prava iz zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, prava iz kaznenog i prekršajnog postupka. Zastupnik Nenad Stazić (SDP) iskazao je da je za proširenje opsega prava istospolnih parova. S njime se slaže i zastupnik Zlatko Kramarić (HSLS) koji je protiv diskriminacije i podržao bi takav zakon. I zastupnik Željko Pavlic (MGS) izražava podršku takvom zakonskom uređenju smatrajući da to predstavlja sferu osobnih izbora koje treba poštivati. Zastupnik Pejo Trgovčević (HSP) komentirao je kako će se pozanimati za ovu tematiku iz razloga što je član saborskog Odbora za «te stvari», a upitan o tome kakve su to stvari, odgovorio je «ljudska prava». Zastupnik Andrija Hebrang (HDZ) rukovao se s aktivisticom Sanjom Juras, zahvalio se na testu i rekao da će ga pročitati.

Veliki plakati postavljeni su na četiri lokacije u Zagrebu i to Grahorovoj ulici, Ðorđićevoj ulici, Držićevoj ulici (preko puta autobusnog kolodvora) te u Novoj Branimirovoj ulici.

U ostalim gradovima su postavljena po dva plakata i to u Krešimirovoj ulici u Rijeci i Riječkoj obilaznici, zatim u Osijeku u Strossmayerovoj i Trpimirovoj ulici te u Splitu u Vukovarskoj i Velebitskoj ulici.

Reklamni leci koji su ujedno i testovi razine homofobije i netolerancije prema lezbijkama, gejevima i biseksualnim osobama dijelit će se prema slijedećem rasporedu:

03. svibnja 2007. u Zagrebu
10. svibnja u 2007. u Rijeci
14. svibnja 2007. u Splitu
22. svibnja 2007. u Osijeku

U Zagrebu će se leci dijeliti na Trgu bana Josipa Jelačića od 10:00 do 12:00 sati. U drugim gradovima vrijeme i mjesto biti će određeni naknadno.

Image