Organizacijski odbor Zagreb Pride-a 2007 vas poziva da se priključite organizaciji ovogodišnjeg Zagreb Pride-a. Sastanci Odbora održavaju se svake srijede u 18h, te je dolazak potrebno najaviti.
Kontakt: info@zagreb-pride.net

Image
Drage prijateljice i dragi prijatelji,

U Zagrebu će se i ove godine održati društveno-politička manifestacija Zagreb Pride.

Povorke ponosa se od 1969. održavaju u mnogim zemljama svijeta. Tom povorkom mi, LGBTIQ osobe, slavimo naš ponos i ukazujemo na naše postojanje, ali i upozoravamo na diskriminaciju s kojom smo suočeni/e i na nama specifične probleme – nevidljivost, neprihvaćanje, nasilje, uskraćivanje osnovnih građanskih i ljudskih prava.

Pride manifestacija održava se u većini gradova zemalja liberalne demokracije, a u Hrvatskoj je prvi “Gay Pride Zagreb – Iskorak KONTRA predrasuda” održan 29. lipnja 2002. godine. Usprkos nasilnim ispadima pojedinih skupina – napadnuto je ukupno 30 osoba za vrijeme i poslije javnog okupljanja – već idućih godina u Zagrebu su uspješno organizirane povorke ponosa.

Organizacijski Odbor Zagreb Pridea 2007. već je započeo organiziranje Pride događanja u Zagrebu, te pozivamo sve zainteresirane osobe da se priključe Odboru.
Ovim putem želimo najaviti novi i drugačiji Zagreb Pride, koji će biti i šesto Pride događanje u Zagrebu koje okuplja lezbijke, gejeve, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe.

Zagreb Pride 2007. “Svi na Pride! Sve na Pride!” održat će se u Zagrebu od 27. do 30. lipnja 2006. Povorka ponosa, kao središnje događanje organizira se za subotu, 30. lipnja.

Vidljivost LGBTIQ osoba, simboličko “zauzimanje” javnog prostora, tema je Zagreb Pridea 2007. Iz nje proizlazi ovogodišnji slogan “Sve na Pride! Svi na Pride!” Smatramo da je vidljivost u javnom prostoru jedan od presudnih trenutaka osnaživanja nas kao LGBTIQ populacije, način na koji se javnostima na simboličan i konkretan način šalje poruka o našemu postojanju i javno i transparentno iskazuju potrebe i zalaganje za prava mnogih osoba u našoj zemlji. Istodobno se odašilje poruka tolerancije, poštivanja različitosti, međusobnog uvažavanja i poštivanja.

Stoga smo i odlučili/e djelomično promijeniti rutu Povorke ponosa i kao mjesto okupljanja, kako bi bolje izrazili/e ono što simbolizira i reprezentira “javnost”.
Odabrali/e smo najuži centar grada kao mjesto ovogodišnjeg okupljanja kao pravo središte Zagreba, mjesto na kojemu se već uobičajeno događaju najrazličitije javne, političke, kulturne i društvene manifestacije, ali i gdje se odvija i događa javnost, od subotnje “špice”, poslovnih dogovora uz kavu, privatnih susreta, šetnje s obitelji, prijateljima/cama, kolegama/icama…i svega onoga u čemu inače i sami/e sudjelujemo.

Također, javnim zagovaranjem, pozivima i poticajima nastojat ćemo na Zagreb Pride 2007. privući što je više moguće najrazličitijih pojedinaca i pojedinki, kako LGBTIQ tako i bilo kojeg drugog identiteta, tako i osoba iz javne, političke, aktivističke, kulturne, umjetničke, znanstvene, ekonomske, sindikalne i medijske sfere, zatim državne i gradske dužnosnike/ce te osobe iz javnih institucija koje su na neki način svojim istupima u javnosti, profesionalnim angažmanom i osobnim vrijednostima i svjetonazorima doprinijeli/e vidljivosti LGBTIQ osoba, snošljivosti, poštivanju i uvažavanju različitosti.

Politička platforma Zagreb Pride odbora je queer-feministička, a Pride principi protežu se kroz svako naše javno djelovanje radi smanjivanja:
Homo/bi/trans–fobije i seksizma
Šovinizama i militarizma
Nasilja prema živim bićima, uništenju prirode i okoliša
Neravnopravnosti i diskriminacije po bilo kojoj osnovi

Vrijednosti koje Zagreb Pride promiče jesu: jednakost, ravnopravnost i različitost, mirotvorstvo i antimilitarizam, ekologija i laicizam.

Zagreb Pride će osim povorke ponosa uključivati i dodatne sadržaje, koje ovise o kapacitetima samog Zagreb Pride Odbora i podrške Zagreb Prideu od strane drugih organizacija.

Sloboda okupljanja jedna je od najviših vrednota u zemljama liberalne demokracije.
Ipak, proteklih godina došlo je do nekih ograničenja prava na slobodno okupljanje i na slobodu govora i izražavanja, posebice od strane policije.

Odabirom novog mjesta održavanja središnjeg programa, nove rute Povorke ponosa i nove politike, želimo otežati izolaciju koja nam je do sada bila nametnuta ogradama na Zrinjevcu i učiniti još jedan snažan korak prema vidljivosti LGBTIQ osoba.

Aktivnosti u Odboru uključuju: planiranje programa i logističkih aspekata Pridea, fundraising, komunikaciju sa domećim i međunarodnim organizacijama, generiranje podrške za Pride u LGBTIQ zajednici te povezivanje sa srodnim pokretima. Od vas očekujemo aktivno sudjelovanje u onim aktivnostima s kojima se osjećate najsigurnije i koje odgovaraju vašim interesima, vještinama i znanjima na pr. izrada transparenata, organiziranje natječaja za plakat i druge promotivne materijale, učestala komunikacija s udrugama, gradskim uredima i javnim institucijama, uspostavljanje kontakata s izvođačima/icama, organizacija popratnih aktivnosti i programa, koordinacija udruga koje će se predstaviti na Prideu, administrativna zaduženja, organiziranje volontera/ki i redara/ki te druge kreativne stvari.

Pozivamo vas da se priključite Organizacijskom odboru Zagreb Pridea i najavite svoj dolazak na sastanke Odbora. Sastanci Odbora održavaju se svake srijede u 18h.

U znaku solidarnosti poziv šalju:

Jelena, Daniel(a), Franko i Marko
info@zagreb-pride.net
www.zagreb-pride.net

Veselimo se vašem dolasku!