S ciljem informiranja i senzibiliziranja roditelja/obitelji za bolje razumijevanje i prihvacanje lezbijki, gej muskaraca, biseksualnih, transrodnih, transeksualnih i queer osoba (LGBTIQ) u svojim primarnim sredinama, Lezbijska organizacija Rijeka «LORI» provodi Kampanju za prihvacanje i smanjenje diskriminacije prema pripadnicama/cima seksualnih i rodnih manjina u obitelji.
Kampanja obuhvaca dva istrazivanja: jedno provedeno u LGBTIQ zajednici u svrhu ispitivanja iskustava LGBTIQ osoba s prihvacenosti u obitelji; drugo provedeno na nacionalnom uzorku medju roditeljima/skrbnicima kako bi ispitali njihove stavove, informiranost i prihvacanje LGBT osoba. Bit ce izradjeni i distribuirani edukativno promotivni materijali (otvoreno pismo u dnevnim novinama, leci, brosure, publikacija) i kreirana interaktivna web stranica s ciljem informiranja i pruzanja podrske pripadnicama/cima seksualnih i rodnih manjina te samoj obitelji, s naglaskom na roditelje i/ili skrbnike/ce.
Internet stranica (www.obitelj-bez-predrasuda.hr) bit ce postavljena u travnju 2007. i pruzat ce mnogo korisnih informacija, kako za LGBTQ osobe, tako i za njihove roditelje.
U tijeku projekta odrzat ce se tri radionice na temu Samoprihvacanje, Internalizirana homo/bifobija i Coming out u svrhu samoosnazivanja zajednice, a sa ciljem izravnijeg komuniciranja i osvjestavanja korisnica/ka o problematici coming out-a.
U suradnji s udrugom Alarm, odrzat ce se tri predstave (forma kazalista potlacenih) u vecim gradovima Hrvatske.

Zbog postojeceg nerazumijevanja, netolerancije, predrasuda, diskriminacije i (internalizirane) homo/bi/transfobije, jedna od osnovnih poteskoca s kojima se susrecu pripadnici/ce rodnih i seksualnih manjina, je otkrivanje svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta/izrazavanja drugima, narocito clanovima/cama obitelji i roditeljima. U vecini slucajeva, LGBT osobe strahuju od odbacivanja i osude obitelji, te su upravo u njima zrtve netolerantnosti, nerazumijevanja, fizickog i/ili emocionalnog nasilja.

Zelja nam je istaknuti probleme s kojima se LGBT osobe susrecu u svojim obiteljima, povecati svjesnost clanica/ova obitelji i roditelja o potrebama LGBT osoba, potaknuti vecu prihvacenost ovih osoba u obitelji kao i utjecati na bolju osnazenost samih LGBT osoba.
Realizacija projekta omogucit ce roditeljima i ostalim clanicama/ovima obitelji LGBTIQ osoba dostupnost informacijama vezanim uz LGBTIQ tematiku, doprinijeti povecanju razumijevanja za LGBTIQ osobe te smanjenju predrasuda i diskriminacije prema pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina od strane njihovih obitelji. Dugorocno gledano, projekt ima za cilj smanjenje homo/bi/transfobije, kako u obitelji, tako i u drustvu, te promicanje ljudskih prava LGBT osoba.

Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“
Tel/fax: +385.51.212186
Mob: +385.91.5934133
E-mail: loricure@yahoo.com
www.lori.hr; www.obitelj-bez-predrasuda.hr

Kampanju za prihvacanje i smanjenje diskriminacije prema pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina u obitelji su financijski podrzali Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga drustva i Global Fund for Women.