27. 6. - Međunarodni dan ponosa

Sukob demonstranata i policije prilikom racije u baru The Stonewall Inn u Greenwich Villageu u New Yorku, u noći s 27. na 28. lipnja 1969. godine smatra se početkom suvremenog pokreta za ostvarivanje prava lezbijki i gejeva.

Dio gostiju koji je odstupao od rodnih stereotipa (transvestiti i butch lezbijke) i osoblje tog gej bara odbili su mirno podnositi policijsko nasilje te su se oduprli policajcima koji su ih pokušavali privesti. Transvestitima, lezbijkama i gejevima koji su sada prvi put zajedno nastupili/e protiv represije, pridružili su se i  pripadnice/i antiratnog pokreta, pokreta za prava crnaca i žena, lijevih političkih strujanja, te se ovaj incident pretvorio u sedmodnevne ulične demonstracije protiv diskriminacije homoseksualaca i lezbijki, ali i diskriminacije uopće.

Te godine osnovana je cijela nova generacija organizacija, identificirajući se riječju "gej", što je osim seksualne orijentacije značilo i radikalno novu osnovu samoidentifikacije u smislu otvorenog političkog aktivizma

Najveći dio LGBT aktivizma danas smatra se nastavkom ovoga pokreta, kako u svijetu - tako i u Hrvatskoj.

29. 06. 2002. u Zagrebu je održan prvi LGBT Pride, kojim se željelo upozoriti javnost na sustavnu diskriminaciju i kršenje ljudskih prava seksualnih manjina u Hrvatskoj. Po prvi puta su pripadnici/e LGBT populacije zajednički istupili u javnosti. Usprkos tome što je sama manifestacija bila miroljubivog karaktera na skup je bačen suzavac, a za vrijeme i poslije manifestacije povrijeđene su i maltretirane 32 osobe.

Godinu dana kasnije 28. 06. 2003. održan je drugi Pride, kao podrška zakonskim inicijativama za uvođenje seksualne orijentacije u zakonske odredbe (Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova, Kazneni zakon i dr.). Kako se ne bi ponovili incidenti iz prethodne godine, skup je osiguravalo oko 2000 policajaca te znatan broj zaštitara.mapa

Ove godine Pride će se održati po treći put. Cilj nam je ukazati na diskriminaciju i marginaliziranost transrodnih osoba te otvoriti javni prostor za različite oblike rodnog izražavanja. Nadamo se kako će ovogodišnji Zagreb Pride biti siguran prostor za nastup što više transrodnih izvođača/ica te da ćemo na taj način doprinijeti povećanju tolerancije u hrvatskom društvu i ohrabriti transrodne osobe na formiranje vlastitih organizacije i afirmiranje transrodnosti.

 

Istupamo protiv sve snažnijeg pritiska crkve, koja uvelike oblikuje javno i političko mišljenje u hrvatskom društvu, lobiranjem na ukidanje stečenih civilizacijskih prava LGBT populacije, kao i za zaustavljanje procesa stjecanja onih prava koja još nisu dobivena.

 

Osuđujemo konstantno širenje predrasuda o LGBT populaciji, čime katolička crkva svjesno doprinosi mržnji, nasilju i odbacivanju LGBT pojedinki/pojedinaca, te na taj način utječe na direktno kršenje naših ljudskih prava.

 

Dođite i pridružite nam se u što većem broju. Dignite glas za svoja prava, i/ili za prava svojih LGBT prijatelja i prijateljica.

Ove godine želimo biti veseliji i raspjevaniji.

Vidimo se na Zrinjevcu!

VEČERNJI PARTY - klub Global, Pavla Hatza 14 - besplatan upad!

 zgpride@kontra.hr - Zagreb Pride 2004. copyleft  - www.kontra.hr