Jučer, 23. lipnja 2018. održan je osmi po redu Split Pride – javno okupljanje za prava LGBT (lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba).

Obavještavamo javnost da je po povratku sa Split Pride-a brutalno napadnut jedan od sudionika od strane trojice muškaraca u crnim majicama. Napadači su ga srušili na pod i udarali. Ostavili su ga i pobjegli kada su naišli prolaznici. Žrtvi napada je pružena hitna medicinska pomoć. Zadobio je lakše tjelesne ozljede.
Ponovo naglašavamo učestalost napada iz mržnje na pripadnike LGBT zajednice u Splitu, kao i sve one koji se zalažu za ljudska prava LGBT osoba.

Podsjećamo da je unatoč brojnim prijavama napada iz mržnje na LGBT osobe u Splitu proteklih godina, jedino riješen slučaj u kojem su šestorica muškaraca fizički napala LGBT aktivista i njegovog prijatelja u centru Splita, pri čemu je samo jedan od napadača kažnjen i to nalogom da se ispriča – a taj nalog nikada nije proveden.

Tražimo da državne institucije u što kraćem roku pronađu i adekvatno sankcioniraju sve počinitelje ovog i drugih napada iz mržnje u Splitu.

Pravo na život bez nasilja temeljno je ljudsko pravo. Svi građani i građanke Splita, uključujući one koji se zalažu za ravnopravnost LGBT osoba i sudjeluju u javnim okupljanjima, moraju se osjećati sigurno u svom gradu.

Rišpet – LGBT udruga Split

Lezbijska grupa Kontra